MPB-winnaar Elvis Tjin Asjoe viert feest
NOS Nieuws

Nieuwe partij wint verkiezingen op Bonaire

Op Bonaire zijn de lokale verkiezingen gewonnen door een nieuwe partij, de Bonairiaanse Volksbeweging MPB. Het verschil tussen de drie bovenste partijen was zo klein, dat zij allemaal drie zetels krijgen in de negen zetels tellende Eilandraad.

De MPB, die wordt geleid door oud-minister Elvis Tjin Asjoe van de Antillen, won de verkiezingen nipt met 2751 stemmen. Op de tweede plek eindigde oppositiepartij PDB, met dertig stemmen minder. De huidige regeringspartij, UPB, kwam als derde uit de bus. De overige vier partijen die meededen kregen geen zetels.

Bonaire is een speciale gemeente en valt onder de regering in Den Haag. De MPB en de UPB willen de band met Nederland behouden, maar de samenwerking op termijn wel anders gaan organiseren. MPB-leider Tjin Asjoe wil zich eerst richten op het verbeteren van het openbaar bestuur en de veiligheid op Bonaire.

Saba en St. Eustasius

De verkiezingen in Caribisch Nederland worden tegelijkertijd met de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland gehouden, zodat inwoners in de toekomst ook indirect mee kunnen stemmen voor de Eerste Kamer.

Op de eilanden Saba en St. Eustatius, die ook onder Nederlands gezag vallen, werd eveneens gestemd. Op Saba behield de regerende WIPM-partij de absolute meerderheid. Op St. Eustasius was geen van de partijen de grootste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl