Houwers (3e van links) zat eerder in de Kamer voor de VVD
NOS Nieuws

Coalitie weer zetel kwijt, VVD spreekt van zetelroof

Hij was niet meer welkom in de VVD-fractie, en daarom wordt Johan Houwers onafhankelijk Kamerlid. Dat heeft hij vandaag laten weten. Volgende week wil hij pas een toelichting geven.

Houwers neemt de zetel over van Mark Verheijen, die is opgestapt omdat hij in opspraak is gekomen vanwege een integriteitskwestie.

Hypotheekfraude

Houwers was al eerder Kamerlid voor de VVD, maar trad in 2013 af omdat hij werd verdacht van hypotheekfraude. Hij heeft daar inmiddels een boete voor gekregen.

Hij komt in aanmerking voor de zetel, omdat hij nog steeds op de VVD-kandidatenlijst staat. Een vrijkomende zetel wordt door de Kiesraad altijd eerst aangeboden aan de hoogst beschikbare kandidaat op zo'n lijst.

Fractievoorzitter Zijlstra zei vorige week dat er voor fraudeurs geen ruimte is in de VVD-fractie. Nu Houwers besloten heeft toch in de Tweede Kamer plaats te nemen verliest de coalitie van VVD en PvdA een zetel en komt daarmee op 76 zetels. Dat is net genoeg voor een meerderheid.

Of het besluit van Houwers veel uitmaakt voor de steun aan het kabinet is nog niet duidelijk. "Ik ben een liberaal in hart en nieren en zal daar als Kamerlid gevolg aan blijven geven", zei hij desgevraagd.

Zetelroof

Toch zal hij worden geroyeerd als lid van de VVD. Zijlstra spreekt van zetelroof, maar kan niet ontkennen dat Houwers wettelijk recht heeft op de zetel.

Houwers in de Tweede Kamer in 2010
Zijlstra over besluit Houwers

Ook coalitiepartner PvdA raakte deze periode al twee zetels kwijt. De Kamerleden Kuzu en Özturk verlieten de fractie na een conflict over het integratiebeleid van PvdA-minister Asscher.

Door het besluit van Houwers komt het aantal fracties in de Tweede Kamer op zestien. Dat is een record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl