Riechedly Bazoer (r) begroet Ricardo Kishna op de training
NOS Voetbal

Groeibriljant Kishna biedt altijd turbulentie

Hij is dit seizoen de meest besproken speler bij Ajax: Ricardo Kishna. Ruim een jaar geleden maakte hij als bewierookt talent zijn debuut in het Europa League-duel met Red Bull Salzburg. Vanavond zit hij na een disciplinaire schorsing weer in de selectie voor het Europa League-duel met Dnjepr Dnjepropetrovsk.

Het allereerste balcontact van Kishna in het eerste van Ajax was een hakje achter het standbeen. Dat beloofde wat voor de toekomst, na wat verder toch een enigszins triest debuut voor de Hagenaar in Amsterdamse was geweest. Ajax kreeg op 20 februari 2014 alle hoeken van de eigen Arena te zien tegen Red Bull Salzburg: 0-3.

Toch was de opwinding groot nadat Kishna eindelijk zijn eerste schreden op het hoofdveld had gezet. "Het shirtje ga ik zeker inlijsten, dat komt in mijn kamer te hangen", zei Kishna zelf na de wedstrijd.

Ricardo Kishna viert de openingsgoal van Ajax bij PSV

Wisselvalligheid

Een jaar later is Kishna nog altijd een speler over wie veel wordt gesproken. Maar niet altijd op de manier waarop hij het zelf waarschijnlijk graag zou zien. Sinds zijn debuut speelde hij veertig wedstrijden in de hoofdmacht, waarin hij zeven keer scoorde. Bij vlagen was zijn exceptionele talent zichtbaar, vaak was hij ook afwezig.

De linksbuiten begon het seizoen als basisspeler, maar na enkele wisselvallige optredens belandde hij op de bank. Toen hij in november inviel in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (4-1) en tien minuten later scoorde, vierde hij dat op onhandige wijze. "Ricardo liet zich als invaller uitstekend zien, al was ik niet blij toen ik hem na die treffer zijn shirt zag uittrekken", reageerde Ajax-trainer Frank de Boer.

De onvrede over zijn reserverol leidde er die maand toe dat Kishna om opheldering vroeg bij Ajax-directeur Marc Overmars, in het gezelschap van zijn zaakwaarnemer Mino Raiola. "Vrij bizar", noemde Frank de Boer die actie. Het was een opmaat voor meer turbulentie rond het supertalent.

Dat hij teleurgesteld is omdat niet hij speelt, kan best. Maar als hij niet tevreden is, moet hij naar mij toekomen.

Frank de Boer

Mix van Ronaldo, Di María en Van Persie

Begin dit jaar bracht Raiola naar buiten dat Kishna een moeizame relatie zou hebben met De Boer. De flamboyante zaakwaarnemer zei dat het beter voor Kishna zou zijn als hij bij Ajax zou vertrekken. In de Italiaanse pers raadde hij Juventus aan om achter Kishna aan te gaan: "Hij is een mix van Cristiano Ronaldo, Ángel Di María en Robin van Persie."

De Ajax-trainer sprak tegen dat hij een problematische relatie heeft met Kishna. "Dat hij teleurgesteld is omdat hij niet speelt, kan best. Maar als hij niet tevreden is, moet hij naar mij toekomen", was het commentaar van De Boer.

Twee weken na de ophef speelde Kishna in februari misschien wel zijn beste wedstrijd voor Ajax. In de thuiswedstrijd tegen FC Twente (4-2) scoorde hij twee keer: de 4.999ste en de 5.000ste goal van Ajax in de geschiedenis van de eredivisie. Waarmee hij zich in een illuster rijtje schaarde met mannen als Zlatan Ibrahimovic (de 4.000ste) en Gerrie Mühren (de 1.000ste). "Dit is wat een buitenspeler moet leveren en ik weet ook dat ik het kan. Dat zal ik wekelijks moeten laten zien", sprak Kishna hoopvol na afloop.

Ricardo Kishna in discussie met Frank de Boer tijdens een oefenduel in de winterstop

Geen druppel

Toch ging er vorige week weer iets mis. Na een woordenwisseling met De Boer werd de Hagenaar disciplinair geschorst. "Ik had een verschil van mening met Kishna. De manier waarop hij reageerde stond mij niet aan. Dat was in mijn ogen niet toelaatbaar", zei de trainer. Zaakwaarnemer Raiola toonde zich verbaasd over het nieuwe incident: "De laatste maanden was hun relatie eigenlijk heel goed, maar nu komt dit weer. Het is nog geen druppel, maar de emmer wordt wel vol."

Maandag was Kishna weer welkom bij De Boer en vanavond zit hij bij de selectie voor het belangrijke duel met Dnjepr Dnjepropetrovsk, waarin Ajax een 1-0 achterstand moet goedmaken. Een ding lijkt zeker: of Kishna vanavond speelt of niet, er is altijd iets om over te praten.

Raiola: niet de druppel, maar emmer Kishna wel vol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl