Beelden uit het stuk van Neo Magazine Royale
NOS Nieuws

Duitse komiek: middelvinger Varoufakis was onze grap

De Duitse komiek Jan Böhmermann claimt dat een beledigend gebaar van Yanis Varoufakis nep is. Beelden van de Griekse minister die zijn middelvinger opsteekt naar Duitsland zouden door zijn satirische ZDF-programma Neo Magazin Royale zijn bewerkt.

Er ontstond deze week veel ophef over de opnames van Varoufakis uit 2013. Bij een conferentie in Zagreb stelde hij toen wanbetaling voor als een oplossing voor de Griekse schulden. "Duitsland kan dan een middelvinger krijgen en moet het zelf maar uitzoeken."

Middelvinger Varoufakis

De beelden werden getoond tijdens een interview met Varoufakis in het toonaangevende ARD-praatprogramma van Günther Jauch. Hoewel de Griekse minister onmiddellijk zei dat de beelden gemanipuleerd waren, gingen kranten als Bild vol in de aanval.

"Lieve Günther Jauch, lieve ARD, lieve Bild-redactie, haal even diep adem", begon Böhmermann gisteravond zijn onderwerp over het incident. Met nauwelijks verholen pret vervolgde hij: "Ga even zitten, jullie moeten je even heel, heel erg schrap zetten."

In het onderwerp van 9 minuten zegt Böhmermann dat hij het middelvinger-citaat van Varoufakis tegenkwam toen hij een satirische videoclip over de Griekse crisis maakte. "We dachten: wat zou het een goed idee zijn als hij dan ook zijn vinger omhoog steekt. Dus hebben we wat uitgeprobeerd."

Böhmermann toont de volgens hem originele beelden (zonder middelvinger) en laat zien hoe ze met een acteur in een groen pak het gebaar met een computer in het bestaande materiaal mixten. Ook laat hij zien dat hij nog een alternatieve versie maakte waarin Varoufakis zijn wijsvinger omhoog steekt.

Je ziet nog een paar kleine foutjes, maar over het algemeen ben ik tevreden.

Editor Neo Magazine Royale

"We vervaagden het beeld iets om de beweging te laten kloppen en pasten de schaduwen aan", zegt een medewerker van Neo Magazin Royale. "Dit was de beste versie, je ziet niet meteen dat ermee gesjoemeld is. Er zijn nog een paar kleine foutjes, maar over het algemeen ben ik tevreden."

Böhmermann zegt dat hij met de manipulatie de hypocrisie van de Duitsers wilde tonen. Hij wijst erop dat Duitsland Europa in een eeuw tijd twee keer in het verderf stortte, maar het land te hoop loopt over een stinkefinger. "Sorry mr. Varoufakis, we won't do it again."

Ik ben sceptisch, maar ergens twijfel ik ook.

NOS-correspondent Jeroen Wollaars

Varoufakis schrijft op Twitter dat hij wel kan lachen om Böhmermann. "Humor, satire en zelfspot zijn een goed middel tegen blind nationalisme." Hij heeft Günther Jauch ook om excuses gevraagd, maar de Duitse journalist heeft nog niet gereageerd.

Duitse media weten niet wat ze met de claim aanmoeten. Het verhaal van Böhmermann wordt breed uitgemeten in de pers, maar niemand durft er al een oordeel over te vellen.

NOS-correspondent Jeroen Wollaars durft ook nog niet te zeggen of Böhmermann de waarheid vertelt. "Ik ben sceptisch. Het programma van Böhmermann kun je vergelijken met LuckyTV of Zondag met Lubach in Nederland. Hij bespeelt de actualiteit."

"Als dit waar is, moet hij in februari al veertig minuten ruw materiaal met een minieme aanpassing online hebben gezet, zonder dat hij wist dat Varoufakis er anderhalve maand later mee geconfronteerd zou worden, zodat hij kan zeggen: haha, wat een grap. Ik vraag me af of ze die investering in tijd, geld en creativiteit hebben gemaakt."

"Maar ergens twijfel ik ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl