ANP
NOS Nieuws

Coalitie met D66, CU en SGP verliest meerderheid senaat

De VVD en de PvdA raken samen met D66, ChristenUnie en SGP hun meerderheid in de Eerste Kamer kwijt. Volgens een doorberekening van het ANP na telling van 97,2 procent van de stemmen krijgen de coalitiepartijen en de 'constructieve oppositie' samen 36 van de 75 zetels in de senaat, waarmee ze er twee tekort komen.

Mogelijk komen ze bij de verkiezing van de Eerste Kamerleden op 26 mei nog op 37 zetels, maar een meerderheid van 38 zetels zit er niet meer in. Dat betekent dat het kabinet-Rutte er minstens één partij bij moet vinden om meerderheden te krijgen voor zijn wetsvoorstellen.

VVD grootste

De VVD verliest volgens de voorspelling van het ANP drie zetels in de Eerste Kamer, maar blijft met 13 zetels wel de grootste partij. Het CDA wint een zetel en komt op 12. Gisteravond laat en in het begin van de nacht leek het CDA nog de grootste te worden.

De PvdA krijgt zware klappen en gaat van 14 naar 8 zetels. Daarmee wordt de PvdA in de senaat de zesde partij. De fractie van D66 wint juist flink en verdubbelt van 5 naar 10 zetels. De SP en de PVV komen beide uit op 9; voor de PVV is dat een zetel verlies, voor de SP een zetel winst.

Verder gaat GroenLinks van 5 naar 4. De ChristenUnie gaat van 2 naar 3, terwijl de SGP, de Partij voor de Dieren en 50Plus alledrie van 1 op 2 zetels komen. De Onafhankelijke Senaatsfractie blijft op 1 zetel.

Bekijk alle uitslagen, ook deze voorspelling, op onze interactieve kaart.

Buma: kabinet moet de koers nu aanpassen
Rutte: tevreden met voorlopige verkiezingsuitslag
Dionne Stax: VVD is nu de grootste partij in de senaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl