Stemlokaal
NOS Nieuws

Wie zijn er vandaag gaan stemmen?

Vandaag kwam 49 procent van de stemgerechtigden naar de stembus, meldt onderzoeksbureau Ipsos. Het bureau deed ook onderzoek naar de achtergrond van die mensen.

De opkomst onder mannen was hoger (57 procent) dan die onder vrouwen (41 procent). Ouderen stemden vaker dan jongeren, en hoogopgeleiden (60 procent) vaker dan laagopgeleiden (41 procent). Mensen met een inkomen onder modaal stemden minder vaak (43 procent) dan mensen met een bovenmodaal inkomen (59 procent).

Leeftijd

Tussen de partijen bestaan grote verschillen. Het CDA haalde 37 procent van zijn stemmen bij de ouderen vandaan, tegenover 16 procent voor alle partijen samen. De christendemocraten kregen maar 2 procent van de jongste kiezers. Gemiddeld haalden partijen daar 6 procent van hun stemmen vandaan.

Opleiding

Ook wat betreft het opleidingsniveau zijn de verschillen groot. PVV en SP halen de meeste stemmen onder laagopgeleiden, terwijl vooral GroenLinks en D66 het moeten hebben van hogeropgeleiden. Ook VVD en PvdA trekken meer dan gemiddeld hoogopgeleide kiezers.

Inkomens

De inkomensniveaus laten hetzelfde beeld zien. Voor SP en PVV zijn mensen met een minder dan modaal inkomen belangrijk, voor de VVD, D66, GroenLinks en PvdA de mensen met een bovenmodaal inkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl