Rutte: het kabinet gaat door
"Het kabinet gaat door". Dat zegt VVD-leider Rutte in een reactie op de uitslagen van de Statenverkiezingen en de prognose voor de Eerste Kamer. Hij erkent dat de VVD "een paar zetels heeft moeten inleveren", maar benadrukt dat de VVD ten opzichte van een jaar geleden juist weer in de lift zit. "We doen mee in de race om de grootste partij te worden." VVD-fractievoorzitter Zijlstra voegt eraan toe dat met deze uitslag geen enkele partij zich kan onttrekken aan haar verantwoordelijkheid "om Nederland bestuurbaar te houden in dit politiek gefragmenteerde landschap".
Pijnlijk
Coalitiegenoot PvdA reageert teleurgesteld. "Het was voorspeld, maar het doet niet minder pijn", zegt partijleider Samsom. Hij voegt eraan toe dat de partij verloren heeft, maar niet verslagen is. Volgens hem is de opdracht van de PvdA na vanavond misschien nog wel groter. "Wij namen twee jaar geleden verantwoordelijkheid in moeilijke omstandigheden en dat blijven we doen, juist als het moeilijk is." Op vragen over zijn eigen positie antwoordt Samsom dat de PvdA nog heel veel te doen heeft, onder zíjn leiding. Hij is dus niet van plan naar aanleiding van de slechte uitslag op te stappen.
Het CDA is opgetogen over het resultaat. Partijleider Buma zegt dat het CDA het kabinet kritisch zal blijven volgen. Hij benadrukt dat hij goede plannen blijft steunen en slechte zal afwijzen. "Waar we kunnen, stellen we ze bij; dat is de taak van het CDA in de oppositie ook in de komende jaren."
D66-leider Pechtold vindt dat het "eigen positieve geluid" van D66 heeft gewonnen. Hij benadrukt dat ook ChristenUnie en SGP het goed hebben gedaan, partijen die net als D66 vaak met het kabinet hebben samengewerkt. Hij spreekt van de beste uitslag van D66 in 25 jaar. Pechtold benadrukt dat VVD en PvdA er in de Eerste Kamer niet sterker op zijn geworden. Hij vindt dat premier Rutte nu de regie moet nemen. Volgens Pechtold moeten de extra zetels van D66 leiden tot meer invloed.
SP-leider Roemer vindt dat het kabinet is "afgerekend" door de kiezers. Hij benadrukt dat de SP de grootste partij is op links en dat het de partij is gelukt "het linkse geluid te laten horen". Volgens hem moet het kabinet zich afvragen wat dit betekent.
Last van opkomst
PVV-leider Wilders vindt dat het resultaat beter had gekund. Maar hij benadrukt dat zijn partij in Eerste Kamerzetels de derde partij lijkt te blijven. Volgens hem moet premier Rutte het ontslag van zijn kabinet aanbieden.
Voorman Slob van de ChristenUnie zegt dat zijn partij zich op dezelfde manier zal blijven opstellen tegenover het kabinet ("we kijken op inhoud"). Volgens hem wordt het wel moeilijker voor het kabinet, omdat dat met meer partijen zaken moet doen om zijn voorstellen door de Eerste Kamer te krijgen. "Maar dat is hun probleem." Hij roept het CDA en GroenLinks op om mee te praten.
SGP-leider Van der Staaij spreekt van een prachtig voorlopig resultaat. Volgens hem is door het verlies van VVD en PvdA de slagkracht van het kabinet in het geding. Hij vindt het geen afrekening met het kabinetsbeleid, wel met de coalitiepartijen.
Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik hebben de kiezers weer vertrouwen in zijn partij. Eerste Kamer-lijsttrekker Strik vindt GroenLinks weer een factor van betekenis. Tweede Kamerlid Krol van 50Plus is blij dat zijn partij "weer in de lift zit". Ouderen zijn er steeds op achteruit gegaan, en dat kan niet blijven duren, vindt hij.
Volgens partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren is de Eerste Kamer "door elkaar geschud". Ze denkt dat de kleine partijen steeds meer invloed krijgen. De leider van de Onafhankelijke Senaatsfractie Ten Hoeve noemt de verkiezingswinst – een verdubbeling van het aantal stemmen – “geweldig”.