Een laborant maakt bloedstalen gereed voor een dopingtest
NOS Sport

IOC gaat dopingtesten Peking overdoen

Het Internationaal Olympisch Comité gaat de komende tijd honderden dopingtesten van de Spelen in Peking opnieuw controleren. Met nieuwe methoden hoopt het IOC sporters die destijds de dans ontsprongen, alsnog te pakken.

Volgens medisch directeur Richard Budgett gaat het IOC zich daarbij richten op specifieke gevallen. "Als we weten dat er in landen veel dopinggebruik voorkomt, nemen we dat zeker mee in onze keuze." Zo kunnen atleten uit bijvoorbeeld Rusland en Kenia er zeker van zijn dat hun stalen de komende tijd opnieuw onderzocht zullen worden.

Dat geldt ook voor atleten die mogelijk volgend jaar aan de Spelen in Rio meedoen of waarvan het IOC reden heeft om ze van dopinggebruik te verdenken.

Tien jaar bewaard

Sinds de Spelen van 2004 in Athene worden alle stalen opgeslagen in een laboratorium. Die mogen tien jaar lang bewaard worden, wat het IOC nog tot 2018 de tijd geeft om de vierduizend stalen uit Peking nogmaals te onderzoeken.

Een klein deel daarvan is al opnieuw getest, maar dat heeft nog geen nieuwe dopinggevallen opgeleverd. Het IOC houdt de meeste stalen achter de hand. "Wie weet welke testen er de komende jaren ontwikkeld worden? Het is logisch om met de grootste bulk nog een paar jaar te wachten."

Het IOC doet hetzelfde met de stalen van de Winterspelen van 2010 (Vancouver) en de Spelen van 2012 (Londen). "Ook al is het vijf of tien jaar geleden, het is belangrijk dat we het doen", zegt Budgett.

In 2012 moesten vijf atleten hun medailles van de Spelen van 2004 inleveren, nadat een hertest dopinggebruik had aangetoond. "Het is niet ideaal. Het liefst doe je zoiets zo snel mogelijk. Maar als het alleen maar later kan, dan is dat wat je moet doen", zegt Budgett stellig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl