Dionne Stax laat de uitslagen zien op een touchscreen op tv
NOS Nieuws

#PS15: een spoorboekje

Stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen (en de Waterschapsverkiezingen natuurlijk) kan nog tot 21.00 uur. Dan begint het grote wachten voor de politieke partijen, want wie zou de meeste stemmen hebben binnengehaald?

Van exitpoll tot getelde stemmen en uiteindelijk een debat met de hoofdrolspelers. U kunt het allemaal volgen bij de NOS.

Exitpolls

De eerste exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS verschijnt om 21.00 uur. De onderzoekers hebben kiezers bij veertig stembureaus ondervraagd, tot 20.30 uur. Er kon dan dus nog gestemd worden.

Een half uur later, om 21.30 uur volgt een update van de exitpoll.

Uitslagen

De eerste uitslagen van kleine gemeentes komen mogelijk al een half uur later. Op grote steden moeten we waarschijnlijk wat langer wachten. Zodra er een betrouwbaar beeld is, publiceert de NOS een verwachting van wat de cijfers voor de zetels in de Eerste Kamer zullen betekenen, op basis van een berekening door het ANP.

Die senaatszetels zijn natuurlijk nog niet definitief, omdat de Statenleden pas op 26 mei stemmen voor de Eerste Kamer. (Zie: Getrapte verkiezingen, wat zijn dat?)

Vanaf het moment dat de uitslagen bekend worden, komen ze direct op de website in een overzichtelijke kaart. Daarop kunt u nu al de uitslagen van de vorige Statenverkiezingen zien en lezen welke thema's er afgelopen campagne in uw provincie speelden.

Uitzendingen

Tv: Nederland Kiest | De uitslagen - 18 maart, 20.30 uur, NPO 1

Radio: Nederland Kiest | De uitslagen - 18 maart, 20.55 uur, NPO Radio 1

Internet: van minuut tot minuut het laatste nieuws op NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl