Marianne Vos
NOS Wielrennen

Vos zet alles op mountainbikemedaille Rio

Marianne Vos richt zich in 2015 volledig op het mountainbiken. De Nederlandse wil zich kwalificeren voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 en laat om die reden onder meer de Giro Rosa aan zich voorbijgaan. Het was al bekend dat Vos niet zou starten in de Trofeo Binda en de Ronde van Vlaanderen.

De enige grote wegwedstrijd die Vos dit jaar nog op de weg rijdt, is het wereldkampioenschap op de weg eind september.

Tot die tijd richt de 27-jarige Brabantse zich met name op de wereldbekers mountainbike. "En dat is een vrij zwaar programma", legt haar ploegleider Koos Moerenhout uit aan de NOS. "We moeten ook nog kijken hoe het gaat. Maar dit is een diepe wens van haar, plaatsing voor de Spelen op de mountainbike."

Baan, weg, mountainbike

Vos mikt in Rio op een medaille. Mocht het lukken, zou het voor haar de derde zijn, nadat ze in 2008 in Peking al goud veroverde op de baan en in 2012 in Londen de beste was op de weg.

Momenteel is Vos, die na het veldritseizoen moest herstellen van een hamstringblessure, op trainingskamp in Italië. Daar verblijft ze twee weken. Zowel de racefiets als de mountainbike heeft ze mee.

Begin mei rijdt ze in elk geval nog de Ronde van Luxemburg en de Marianne Vos Classic en in juni doet ze mee aan de wegwedstrijd tijdens de Europese Spelen in Bakoe. Daarnaast heeft de mountainbike prioriteit.

Kwalificatie-eisen Rio 2016

Om aan de internationale kwalificatie-eisen te voldoen, moet Vos zorgen dat Nederland op 25 mei 2016 bij de beste zeventien landen staat op de UCI-lijst. Dat kan alleen door punten te verdienen tijdens wereldbekerwedstrijden.

Momenteel staat Nederland zeventiende. Een plaats bij de beste dertien landen zorgt zelfs voor twee startbewijzen. Daarnaast heeft de KNWU in overleg met NOC*NSF aanvullende eisen opgesteld:

- top 12 op het WK van 2015 óf
- top 10 op het EK van 2015 óf
- top 6 in wereldbeker 2015/2016 óf
- tweemaal top 12 in wereldbeker 2015/2016.

Overigens wil Vos in Rio óók aan de wegwedstrijd meedoen.

Mountainbikeprogramma Vos in 2015

DatumWedstrijdLocatie
24 meiWereldbeker Nove Mesto (Tsj)
31 meiWereldbekerAlbstadt (Dui)
4 juliWereldbekerLenzerheide (Zwi)
19 juliNederlands kampioenschappenZoetermeer 
26 juliEuropese kampioenschappenLamosano (ita)
2 augustusWereldbekerMont-Saint-Anne (Can)
9 augustusWereldbekerWindham (VS)
23 augustusWereldbekerVal di Sole (Ita)
5 septemberWereldkampioenschappenVallnord (And)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl