NOS NieuwsAangepast

VN: 2010 was zeer warm jaar

Dit jaar komt waarschijnlijk uit in de top 3 van allerwarmste jaren sinds de temperatuurmetingen begonnen in 1850. Dat heeft de VN-meteorologische dienst World Meteorologic Organisation (WMO) bekendgemaakt op de klimaattop in Cancún.

Tot nu toe was 2010 zelfs warmer dan 1998 en 2005, maar dat kan nog veranderen als er wereldwijd een koude decembermaand volgt. "De recente opwarming was vooral sterk in Afrika en Azië, en in delen van Antarctica", zei de VN in een verklaring. Het VN-instituut komt begin januari met definitieve cijfers over de wereldwijde temperatuur in 2010.

Het Britse Met Office, een ander gerenommeerd klimaatinstituut, ging er onlangs al vanuit dat 2010 zeer waarschijnlijk het warmste jaar ooit wordt.

Volgens het WMO wwas het zee- en landoppervlak in 2010 0,55 graden warmer dan in de periode 1961-1990, toen de gemiddelde temperatuur uitkwam op 14 graden Celsius. Waarschijnlijk wordt het afgelopen decennium het warmste ooit, aldus de WMO. Pakistan noteerde dit jaar de hoogste temperatuur: 53,5 graden Celsius. Dat was het warmst in Azië sinds 1942.

Lage verwachtingen

In Cancún vindt op dit moment een top plaatst over de opwarming van de aarde. De top moet eigenlijk de scherven opruimen na de top in Kopenhagen van vorig jaar die grotendeels op een mislukking uitdraaide. De verwachtingen in de Mexicaanse badplaats zijn laaggespannen.

Deze week zitten er vooral ambtelijke werkgroepen. Volgende week schuiven de wereldleiders aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl