NOS Nieuws

Veldslag in Frankfurt rond opening nieuwe ECB-gebouw

In de Duitse stad Frankfurt is het tot ongeregeldheden gekomen tussen linkse betogers en de politie. Volgens de politie zijn er 14 agenten zwaargewond geraakt. De meesten zijn geraakt door stenen. Zo'n 80 andere agenten raakten lichtgewond doordat ze werden besproeid met een bijtende vloeistof.

Enkele betogers zijn gearresteerd voor geweldpleging. Vijfhonderd anderen worden vastgehouden voor deelname aan gewelddadige protesten. "Het gaat flink tekeer. Op verschillende plekken wordt gevochten", zegt NOS-redacteur Judith van de Hulsbeek vanuit Duitsland.

Openingsfeest

De betogers demonstreren tegen de crisispolitiek van de Europese Centrale Bank. "Ze houden de ECB verantwoordelijk voor de armoede in landen als Griekenland, dat financiële steun krijgt onder strenge voorwaarden", zegt Van de Hulsbeek.

Vandaag wordt het nieuwe hoofdkantoor van de ECB geopend en de betogers van de 'Blockupy'-beweging willen het openingsfeest verstoren. "Blockupy is een verzameling van allerlei linkse groeperingen, zoals antifascisten, antikapitalisten, studentenclubs en ook de politieke partij Die Linke doet mee", zegt Van de Hulsbeek.

Prikkeldraad

De betogers protesteren bij het nieuwe gebouw van de bank, maar ook op andere plekken in Frankfurt. Ze staken onder meer politieauto's, banden en afvalcontainers in brand en gooiden met stenen naar agenten.

De politie zette waterkanonnen in en plaatste prikkeldraad rondom het nieuwe gebouw. Volgens de politie heerst er een agressieve sfeer in de stad. Het tramverkeer in Frankfurt is vanwege de rellen stilgelegd.

Aanvallen

Ook hebben de linkse demonstranten een belangrijk kruispunt in de Duitse stad geblokkeerd.

De Europese Centrale Bank zegt dat de openingsceremonie binnen in het gebouw gewoon doorgaat, al werken veel medewerkers vandaag vanuit huis. De bouw van het ECB-hoofdkantoor voor enkele duizenden medewerkers kostte 1,3 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl