Het Srebrenica-monument in Potocari
NOS Nieuws

Voor het eerst Srebrenica-beulen opgepakt

De Servische politie heeft vanmorgen acht mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij de genocide in Srebrenica in 1995. Volgens de speciale aanklagers in Servië is het de eerste keer dat directe daders van de massamoord in Srebrenica zijn opgepakt. Naar enkele andere verdachten wordt nog gezocht.

De acht zouden als paramilitairen executies hebben uitgevoerd in een loods in Kravica, nabij Srebrenica. Bosnisch-Servische troepen veroverden de enclave in juli 1995 en sloten de mannelijke bevolking op in zulke loodsen, waar de meesten werden vermoord.

Moslimenclave

In Kravica zijn volgens de Servische speciale aanklager voor oorlogsmisdaden zeker duizend doden gevallen. In totaal werden na de val van Srebrenica zeker achtduizend mannen en jongens vermoord. De moslimenclave werd beschermd door Nederlandse blauwhelmen, maar die konden niet voorkomen dat de slachtoffers werden afgevoerd.

Voor het eerst Srebrenica-beulen opgepakt

De speciale aanklagers in Servië hebben de laatste jaren meerdere arrestaties verricht voor oorlogsmisdaden, met name tijdens de oorlog in Bosnië van 1992 tot 1995. Ook voor afzonderlijke moorden in Srebrenica zijn mensen opgepakt, maar "nu gaat het echt om daders die bij die grootschalige moordpartij betrokken zouden zijn", zegt correspondent Joost van Egmond.

In 2005 doken video-opnamen op van een aantal executies door de beruchte 'schorpioenen'-eenheid. Een aantal leden van die eenheid werd veroordeeld tot celstraffen tot 20 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl