De eerste prognoses van de uitslag van de parlementsverkiezingen in Israël wijzen op een nek-aan-nekrace tussen Likud van premier Netanyahu en de Zionistische Unie van Isaac Herzog.

Twee televisiekanalen voorspellen 27 zetels voor beide partijen. Het televisiekanaal Kanaal 2 houdt het op 28 zetels voor de conservatieve Likud en 27 voor de centrum-linkse Zionistische Unie in het 120 zetels tellende parlement. Bij de laatste peiling, afgelopen vrijdag, had de Zionistische Unie nog een lichte voorsprong.

Netanyahu heeft inmiddels op Twitter de overwinning opgeëist en zegt dat hij mogelijke coalitiepartners al heeft gebeld.

Grote teleurstelling

Herzog wil op de definitieve uitslag wachten voordat hij met een reactie komt, maar op de Zionistische verkiezingsbijeenkomst is de teleurstelling voelbaar, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "Er zijn bijna geen mensen en de mensen die er zijn, zijn stilletjes en teruggetrokken en heel erg teleurgesteld."

Van Hoogstraten verwacht dat president Netanyahu de opdracht zal geven om een coalitie te vormen. Het rechtse blok is groter dan het linkse blok. Dat komt mede doordat de gezamenlijke lijst van Arabische partijen niet wil regeren, omdat deze partijen geen verantwoordelijkheid willen dragen voor de bezettingspolitiek. De gezamenlijke lijst heeft ongeveer 13 zetels behaald en wordt daarmee de derde partij van het land.

De definitieve uitslag wordt morgenochtend verwacht. De president wijst op basis van de uitslagen een partijleider aan die 45 dagen de tijd krijgt om een coalitie te smeden.

Uitslag (volgens prognoses)

Likud (Benjamin Netanyahu)28/27
Zionistische Unie (Isaac Herzog)27
Lijst van Arabische partijen (Ayman Odeh)13
Yesh Atid (Yair Lapid)12
Kulanu (Moshe Kalon)10
Joods Huis (Naftali Bennet)9
Shas7
Yehadut HaTorah 7
Meretz5
Yisrael Beitenu (Avigdor Lieberman) 5

STER reclame