Borstimplantaat
NOS Nieuws

Zeldzame kanker bij Franse vrouwen met borstimplantaten

In Frankrijk is bij vrouwen met borstimplantaten een zeldzame vorm van kanker geconstateerd. Er is een duidelijk verband tussen de implantaten en de ziekte, zeggen gezondheidsexperts in de Franse krant Le Parisien.

De krant baseert zich op gegevens van het Franse Nationale Kankerinstituut (INCa). De zeldzame kanker is sinds 2011 bij achttien vrouwen geconstateerd. Een van de patiënten is inmiddels overleden. Volgens een analyse van Le Parisien wordt de kanker waarschijnlijk veroorzaakt door verhitting aan de oppervlakte van het implantaat.

De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine zegt dat vrouwen niet in paniek moeten raken. Volgens haar is het niet nodig dat de implantaten massaal worden verwijderd. Naar schatting hebben zo'n 400.000 Franse vrouwen borstimplantaten.

PIP

Een van de vrouwen bij wie de zeldzame kanker is aangetroffen, had borstimplantaten van het omstreden Franse bedrijf PIP. Die onderneming kwam vorig jaar in opspraak, nadat bekend was geworden dat de PIP-implantaten vaker lekken.

Volgens een onderzoek van het VUmc leverden de PIP-implantaten in de meeste gevallen geen blijvende gezondheidsschade op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl