De Zuid-Afrikaanse politie onderzoekt het massagraf
NOS Nieuws

Massagraf ontdekt bij suikerrietplantage Durban

In de buurt van de Zuid-Afrikaanse stad Durban is een massagraf gevonden met daarin bijna 100 lichamen. Vermoedelijk zijn die van gevangenen die op de nabijgelegen suikerrietplantage werkten.

Vorige week bezocht de lokale burgemeester samen met wat ambtenaren de plek. Dat deden ze op aanraden van een traditionele medicijnman die zei te voelen dat er daar geesten rondwaarden. De lokale autoriteiten troffen er inderdaad een graf aan.

Inmiddels onderzoeken forensisch specialisten het massagraf. "Het gaat om een groot stuk grond dat helemaal begroeid was en niet door de plantage werd gebruikt", vertelt de burgemeester van Vulamehlo. Hoe oud het graf is en wie de slachtoffers zijn, is nog niet bekend.

Apartheid

De eigenaar van de plantage heeft het stuk grond al 26 jaar in bezit. Hij zegt dat hij niet weet wat er voor die tijd op het stuk land is gebeurd.

Volgens de autoriteiten stond er tijdens de apartheid, in de jaren 60 en 70, een gebouw waar gevangenen sliepen die gedwongen op boerderijen in de buurt werkten. Daarom wordt aangenomen dat de lichamen van overleden gevangenen kunnen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl