Taxichauffeurs protesteerden onlangs in Den Haag tegen UberPOP ANP

Zeker twee chauffeurs van de taxiservice UberPOP zijn bedreigd door gemaskerde mannen met boksbeugels en hamers. Dat staat volgens de politie in de aangiften die door de bestuurders zijn gedaan.

Een chauffeur van UberPOP werd vorige week op de A10 bij Amsterdam gedwongen te stoppen. Een paar gemaskerde mannen prikten de banden van de wagen lek en hielden een boksbeugel tegen de keel van de chauffeur. Volgens het slachtoffer was er een auto met een lichtbak van de Amsterdamse taxicentrale TCA bij het incident betrokken.

Hamer

Diezelfde avond is nog een andere chauffeur van UberPOP klemgereden door gemaskerde mannen. Ze bedreigden de man met een hamer en zeiden dat als hij nog langer voor UberPOP zou blijven rijden er represailles zouden volgen.

Directeur Richard van der Veen van TCA ontkent ten stelligste dat chauffeurs van zijn bedrijf betrokken zijn geweest bij de incidenten. Hij zegt ook nog niets gehoord te hebben van de politie.

Roekeloos rijden

Een derde aanval ontaardde in een wilde achtervolging door Amsterdam. De politie pakte twee taxichauffeurs op. Ze werden een dag later naar huis gestuurd met een proces-verbaal wegens roekeloos rijden. Een woordvoerder van de politie zegt in De Telegraaf  dat bedreiging niet kon worden bewezen.

Veel reguliere taxichauffeurs zijn boos op UberPOP. Ze zien het als een snordersdienst en hebben daarin gelijk gekregen van de rechter. 

Dwangsommen

Die oordeelde in december dat UberPOP illegaal is. Bij UberPOP rijden particulieren in hun eigen auto klanten rond. Ze zijn een stuk goedkoper dan een reguliere taxi.

UberPOP is in beroep gegaan tegen de uitspraak en blijft de dienst aanbieden. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft UberPOP en de chauffeurs al een aantal dwangsommen opgelegd. 

STER reclame