Oud-Kamerlid Johan Houwers (VVD)
NOS Nieuws

Frauderend ex-Kamerlid Houwers niet meer welkom bij VVD

Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 4000 euro opgelegd aan het voormalige VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers. Het OM acht bewezen dat Houwers zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte bij het aanvragen van een hypotheek.

Met de bekendmaking is een nieuw lidmaatschap van de VVD-fractie voor Houwers van de baan, zegt fractievoorzitter Zijlstra. De Kiesraad benoemde Houwers vorige week formeel tot opvolger van de opgestapte Mark Verheijen, maar hij had nog niet besloten of hij de zetel zou innemen. Zijlstra gooit de deur nu dicht. "Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats."

Vervalste stukken

In de zomer van 2013 gaf Houwers zijn Kamerzetel op nadat de rijksrecherche een onderzoek naar hem had ingesteld. Hij werd verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. Het OM legde toen ook beslag op zijn landgoed in Winterswijk.

Het OM acht nu bewezen dat Houwers een hypotheek heeft gekregen op basis van vervalste stukken. Ook heeft hij bij het aanvragen van een andere hypotheek volgens justitie een vervalste werkgeversverklaring ingediend.

Strafbeschikking

Het OM doet de zaak nu af met een strafbeschikking van 4000 euro, wat betekent dat de rechter er niet aan te pas hoeft te komen. Details over het onderzoek wil het OM niet geven.

Houwers zelf wil niet inhoudelijk reageren op de strafbeschikking. Of hij wil terugkeren in de Tweede Kamer bepaalt hij later. Houwers mag dan niet welkom zijn in de VVD-fractie, hij zou de zetel ook op persoonlijke titel kunnen innemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl