DES-kleinkind heeft ook recht op vergoeding

ANP Xtra

De kleinkinderen van de vrouwen die het medicijn DES slikten tijdens hun zwangerschap hebben ook recht op een schadevergoeding. Dat maakt het DES-centrum vandaag bekend. 

Het gaat om de kleinkinderen van de vrouwen die tussen 1947 en 1977 het kunstmatig hormoon diëthylstilbestrol ofwel DES slikten tijdens hun zwangerschap. Dat middel was bedoeld om miskramen te voorkomen. Duizenden kinderen kwamen met afwijkingen ter wereld. De meisjes van deze generatie worden DES-dochters genoemd.

Hun kinderen, de DES-kleinkinderen, werden vaak te vroeg geboren. Als zij daardoor gehandicapt zijn, maken ook zij aanspraak op een bijdrage uit het DES-fonds. De schadevergoeding bedraagt naar schatting gemiddeld 100.000 euro, maar kan bij kinderen met een ernstige beperking oplopen tot 150.000 euro.

Beperking

Van de derde generatie DES-slachtoffers werden ongeveer 1400 kinderen te vroeg geboren. Zo'n 200 kinderen maken kans op een bijdrage uit het fonds. Zij hebben vaak moeite met bewegen, zien minder goed, hebben een hoorstoornis of lopen cognitief achter.

Het bedrag wordt uitgekeerd door het DES-fonds dat werd opgericht door een aantal farmaceutische bedrijven en verzekeraars. Zij stelden 39 miljoen euro ter beschikking voor slachtoffers van het medicijn. Het fonds is nog voor de helft gevuld.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

DES-kleinkinderen krijgen ook schadevergoeding

STER Reclame