AFP

Alle ogen zijn vandaag gericht op Sint-Petersburg. Als het goed is, ontvangt president Poetin daar de president van Kirgizië. De Russische leider heeft zich al ruim een week niet meer in het openbaar laten zien. 

"Verschijnt Poetin vandaag niet, dan heeft het Kremlin een hoop uit te leggen", vertelt NOS-correspondent David-Jan Godfroid. Het protocol schrijft voor dat een staatsbezoek niet geheel achter gesloten deuren mag plaatsvinden.

Vooral de Oekraïense media zijn helemaal doorgedraaid.

Correspondent David-Jan Godfroid

Op de Russische televisie werd gisteren gezegd dat Poetin buiten Moskou aan het herstellen is van een griep. "De tv-zender zou zich baseren op een anonieme Kremlinbron, maar dat doen alle media hier. Dus ik vraag me af hoe betrouwbaar dat is", aldus Godfroid. 

Op internet werd afgelopen dagen driftig gespeculeerd waar Poetin is. "Vooral de Oekraïense media zijn helemaal doorgedraaid over dit onderwerp. Ook het Westen reageert hysterisch. Hier in Rusland hoor je er een stuk minder over."

Krim

Woensdag moet Poetin zich eigenlijk ook laten zien. Dan wordt groots gevierd dat het precies een jaar geleden is dat Rusland de Krim annexeerde. 

In een documentaire die gisteren in Rusland werd uitgezonden, zei Poetin dat hij vorig jaar overwoog om kernwapens in staat van paraatheid te brengen. "Het moest een waarschuwing zijn voor de Verenigde Staten en een aantal Europese landen, mocht er iets misgaan tijdens de Krim-crisis. Maar het bleef wel vaag want hij zei niet wat hij verstond onder misgaan", zegt Godfroid. 

Verder maakte Poetin in de documentaire bekend dat Russische troepen de verdreven Oekraïense president Janoekovitsj hebben geholpen om naar Rusland te komen.

Poetin spreekt in de documentaire openhartig over de Krim AFP

STER reclame