NOS Schaatsen

Knegt: de beste van de wereld, dat klinkt supermooi

Knegt: het moet nog tot me doordringen

Sjinkie Knegt is de beste shorttracker van de wereld. Na afloop van een tumultueus WK in Moskou leek de nuchtere Fries het nog niet te beseffen. "Het klinkt supermooi. Ik ben er ontzettend blij mee, maar het moet nog even tot me doordringen, denk ik."

Het zag er eerder op de dag nog somber uit voor Knegt, na zijn diskwalificatie in de halve finale van de 1.000 meter. "Het wordt nog heel lastig, dacht ik. Maar toen de 1.000 meter was verreden en ik zag hoe de puntenverdeling erbij lag, wist ik wel dat het nog mogelijk was."

Tactiek

Na wat rekenwerk bleek dat Knegt, de nummer 5 in het klassement, de superfinale over 3.000 moest winnen om wereldkampioen te worden. "Ik wilde daarvoor zo min mogelijk energie verspillen. Er was een lastig moment toen die Chinees Han ervandoor ging. Maar Charles Hamelin reed dat gat heel netjes dicht. Met nog twaalf ronden te gaan voelde ik al dat ik in een zetel zat", analyseert Knegt.

"Charles ging vervolgens dood en Park nam het over. Het was eigenlijk allemaal perfect. Met nog drie rondes te gaan ging Park ook dood. Nu moet ik mijn actie maken, dacht ik. Ik moet hem gewoon vol doortrekken naar het eind. En dan win je."

Topseizoen

Knegt durfde terugblikkend wel te spreken over een topseizoen. "Met alle wereldbekermedailles die ik heb gehaald, de Europese titel in eigen land en dan afsluiten met de wereldtitel. Het is echt geweldig."

Aan reacties en felicitaties ontbreekt het de kersverse wereldkampioen niet. "Ik heb echt superveel berichtjes op mijn telefoon gekregen. Niet normaal." Maar of zijn woonplaats Bantega op z'n kop staat, kon Knegt niet zeggen. "Ik heb geen idee. Mijn vriendin is niet thuis, die moest gewoon werken, dus ik weet niet hoe het zit. Maar ze heeft wel gekeken hoor."

Ook op Twitter had Knegt niet te klagen over belangstelling.

Huldiging Sjinkie Knegt op WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl