NOS Nieuws

Hulp onderweg voor Vanuatu-eilanden

Bishop: 5 miljoen dollar voor Vanuatu

Australië gaat de eilandengroep Vanuatu helpen, die vrijdagnacht werd getroffen door orkaan Pam. Minister Bishop van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat het land 5 miljoen dollar beschikbaar stelt aan het Rode Kruis en VN-hulporganisaties.

Australië stuurt ook humanitaire hulpgoederen naar de eilanden in de Grote Oceaan, zoals water, sanitaire voorzieningen en tenten. Verder gaat Australië artsen en een reddingsteam sturen.

Dodental

Bishop zei verder dat zij nog niet weet hoeveel doden er zijn gevallen tijdens en na Pam. Het officiële dodental staat op elf, maar gevreesd wordt voor meer slachtoffers.

Er zouden geen Australische slachtoffers zijn. Vanuatu is een onafhankelijk land in Oceanië ten oosten van Australië. Het bestaat uit tientallen eilandjes.

Rode Kruis

De eerste hulpverleners van het internationale Rode Kruis zijn met militaire toestellen geland op het vliegveld van de hoofdstad Port Vila. Volgens een woordvoerder is de schade enorm. Een hulpverlener sprak over 'apocalypstische toestanden'. Naar schatting 90% van de gebouwen is beschadigd door de cycloon. Het is niet duidelijk hoe de toestand op de 82 andere eilanden is. Daar is nog geen contact mee.

Duizenden inwoners van het eiland Efate, waar de hoofdstad ligt, hebben hun toevlucht gezocht in evacuatiecentra. Ze zijn in één klap alles kwijtgeraakt: hun huis en hun gewassen. Het Rode Kruis heeft als noodhulp water, matrassen en dekens meegenomen. Morgen wordt een nieuwe lading hulpgoederen uit Australië en Nieuw-Zeeland verwacht.

Giro 6868

Vanuit Nederland stuurt het Rode Kruis vooralsnog één persoon om te inventariseren welke hulp er nodig is. Omdat het Rode Kruis inschat dat er veel hulp nodig is, heeft de organisatie een gironummer opengesteld. Op giro 6868 kunnen Nederlanders geld geven voor de slachtoffers in Vanuatu.

Het Rode Kruis blijft eerst nog in de hoofdstad Port Vila, daarna proberen hulpverleners met boten langs de andere eilanden te gaan.

Schade Vanuatu groot, hulpgoederen onderweg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl