Het dodental van orkaan Pam staat officieel op 8, maar er zijn vrijwel zeker meer slachtoffers
NOS Nieuws

Tienduizenden op Vanuatu wachten op hulp

Hulporganisaties zijn begonnen aan een grootschalige hulpactie voor de inwoners van de eilandengroep Vanuatu, die vrijdag werd geteisterd door orkaan Pam. Het vliegveld van de hoofdstad Port Vila is nog dicht, maar mogelijk kan het later vandaag deels weer open worden gesteld. Het dodental staat officieel op 8, maar er zijn vrijwel zeker meer slachtoffers.

Pam heeft volgens Oxfam Australië 90 procent van de huizen in Port Vila beschadigd. "Dit is waarschijnlijk een van de grootste natuurrampen ooit in de Pacific", zegt Colin Collet van Rooyen van Oxfam. "Hele dorpen zijn weggevaagd."

De eilandengroep in de Grote Oceaan telt 267.000 inwoners, verspreid over 65 eilanden. Bijna 50.000 mensen wonen in de hoofdstad Port Vila, op het eiland Efate. Duizenden mensen hebben de voorbije twee nachten doorgebracht in noodopvangplaatsen. Er is grote behoefte aan huisvesting, voedsel en water.

Hoe de situatie op andere eilanden is, is vooralsnog onduidelijk. In veel gebieden is geen telefoonverkeer mogelijk. Oxfam vreest dat de inwoners van andere eilanden dan Efate mogelijk nog harder getroffen zijn; velen wonen er in eenvoudige en gammele huisjes die niet bestand zijn tegen een orkaan.

Orkaan Pam houdt huis in Vanuatu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl