NOS Nieuws

Filosoof René Gude overleden

René Gude (1957-2015)

Filosoof en publicist René Gude (58) is overleden. Als Denker des Vaderlands kreeg Gude grote bekendheid. Dat kwam onder meer door de openhartige, levenslustige manier waarop hij in de media vertelde over zijn ongeneeslijke ziekte.

Gude kreeg in 2007 te horen dat hij botkanker had, in 2011 werd duidelijk dat de ziekte onomkeerbaar was.

Naast zijn optredens in De Wereld Draait Door schreef hij onder meer voor Trouw en publiceerde hij boeken en essays, zoals Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het met Wim Brands.

Lustvol

Vanochtend publiceerde Trouw nog een vraaggesprek met Gude over 'grote woorden'. Gude pleit daarin voor het toevoegen van het woord het Lustvolle aan de reeks klassieke termen 'het Goede, het Ware en het Schone'.

Lust is volgens Gude in het verleden te vaak weggedrukt, waardoor het in een kwaad daglicht kwam te staan.

René Gude voor het laatst bij de Wereld Draait Door

Filosoof Marli Huijer volgde René Gude eind februari op als Denker des Vaderlands. Volgens Huijer heeft Gude de filosofie bereikbaar gemaakt voor een breed publiek. "Hij begon met Filosofie Magazine en de Nacht van de Filosofie. Hij was altijd ad rem. En hij reageerde als filosoof ook op de actualiteit, wat ik heel erg knap vond."

Hoofdredacteur Daan Roovers van Filosofie Magazine kende Gude ook goed. Ze sprak hem afgelopen woensdag nog. "Hij was vrolijk en opgewekt. Er hing geen sfeer van afscheid nemen. Ik dacht toen echt niet dat dat ons laatste gesprek zou zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl