In de provinciale raadzalen ligt het verzuim gemiddeld op 5,6 procent
NOS Nieuws

Verzuim Statenleden in Limburg het hoogst

Statenleden in Limburg en Noord-Holland hebben veel meer vergaderingen van de Provinciale Staten gemist dan hun collega’s in de rest van Nederland. Het verzuim in die provincies ligt op 9 procent, landelijk is dat gemiddeld 5,6 procent. In Gelderland en Overijssel wordt het minst verzuimd. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS en de regionale omroepen naar de absentie in de afgelopen vier jaar.

De grootste verzuimer is de Noord-Hollandse Monica Nunes. Zij werd in 2011 voor de PVV gekozen, maar splitste zich later af. Nunes kwam maar liefst 25 van de 42 keer niet opdagen. Na december 2012 is ze nooit meer verschenen in de Provinciale Staten.

Spookstatenlid

Ook haar voormalige fractiegenoot Arie-Wim Boer werd zo’n ‘spookstatenlid’. Een jaar geleden woonde hij voor het laatst een Statenvergadering van Noord-Holland bij en inmiddels verzuimde hij zestien keer.

De provincie heeft begin deze maand maatregelen genomen om de fractievergoedingen ter waarde van enkele duizenden euro’s die beiden kregen, terug te vorderen.

Twintig Statenleden waren acht keer of meer afwezig. Op zo'n veertig vergaderingen is dat een absentie van minstens 20 procent. In een aantal gevallen had dat te maken met langdurige ziektes.

Statenleden die de meeste vergaderingen misten

Statenlid Huidige partij Provincie Aantal keer afwezig
Monica Nunes Forza! NH (afsplitsing PVV) Noord-Holland 25
Rob Freriks 50Plus Overijssel 22 Afwezig door ziekte
Arie-Wim Boer Fractie Boer (afsplitsing PVV) Noord-Holland 16
Albert Leppers Univ. Seniorenpartij Limburg 14 Vaak afwezig door ziekte
Harm Uringa Onaf. Staten Fractie (afsplitsing PVV) Limburg 12
Willem Dierks PVV Limburg 12
Ronald Dol PVV Noord-Brabant 10 Afwezig door ziekte, hij overleed onlangs
Otto van der Galiën Fractie Van der Galiën (afsplitsing PVV) Friesland 10
Hero Brinkman OBP (afsplitsing PVV) Noord-Holland 10
John Struijlaard 50Plus Zuid-Holland 9

Ernstig ziek

Zo was een ernstig ziek Statenlid van 50Plus in Overijssel ongeveer de helft van de vergaderingen afwezig, maar hij liet zich wel zien als er belangrijke stemmingen waren. Af en toe kwam hij zelfs met zijn infuus naar vergaderingen en waar het kon werd hij vervangen door ondersteunende burgerleden. De provincie waardeert die houding zeer.

Uit de berekeningen van de NOS blijkt dat in Overijssel met 2,9 procent het minst wordt verzuimd. Ook de Gelderse Statenleden doen het goed met slechts 3,1 procent.

PVV

Opvallend is dat veel van de verzuimers gelieerd zijn of waren aan de PVV. Van de dertig Statenleden die de afgelopen zittingsperiode het meest verzuimden zijn er elf lid van de PVV of daaruit afkomstig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl