NOS Nieuws

Schippers: VVD met opzet beschadigd

Minister Schippers vermoedt kwade opzet achter de affaires die de VVD achtervolgen in de aanloop naar de Statenverkiezingen. In een interview met de Telegraaf zegt de VVD-politica dat het wel heel toevallig is dat er achter elkaar drie affaires waren die haar partij in een slecht daglicht plaatsen.

Schippers noemt de affaire-Mark Verheijen, het Kamerlid dat aftrad wegens onterechte declaraties, de zaak-Stichtse Vecht over het lekken van een burgemeestersbenoeming en de bonnetjesaffaire die de bewindslieden Opstelten en Teeven de kop kostte.

Het is niet voor niets dat dat allemaal nu naar buiten komt, zegt Schippers. Wie die krachten zijn die de VVD willen beschadigen, zegt de minister niet te weten.

Krachten

De zaak die haar het meest stoort, is de bonnetjesaffaire. "Als een bonnetje dat 15 jaar zoek was een week voor de verkiezingen opduikt, is dat in mijn ogen geen toeval." Daar kunnen krachten achter zitten uit de onderwereld, uit de advocatuur of uit het departement van Justitie zelf, zegt Schippers. Ze denkt niet aan een politieke partij.

Als de bewindslieden Opstelten en Teeven moedwillig pootje zijn gelicht door krachten op het ministerie, moet volgens Schippers de bezem rigoureus door het departement worden gehaald. Minister Kamp zou daar goed geschikt voor zijn, "maar ik ga er niet over of hij op Justitie komt", zegt Schippers.

In een toelichting wijst Schippers erop dat de discussie over de deal met Cees H. een jaar geleden ook al tijdens een verkiezingscampagne de kop opstak. Ze wil dat goed uitgezocht wordt hoe dit kan en wil niet speculeren over de uitkomst. Ze benadrukt wel dat een ambtenaar zijn eigen minister altijd goed moet informeren. Als hij dat niet doet, moet zo iemand eruit, vindt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl