NOS Nieuws

Rutte 'geïrriteerd' door houding CDA

Rutte geïrriteerd door CDA

Op zijn wekelijkse persconferentie heeft premier Rutte hard uitgehaald naar het CDA. Hij zei dat het hem verbaast en soms irriteert dat de oppositiepartij niet van tevoren afspraken wil maken met de coalitie. "Waar is deze bestuurderspartij?", vroeg Rutte zich af.

CDA-leider Buma herhaalde vanochtend in de Volkskrant dat zijn partij goede voorstellen steunt en niet alles van het kabinet afwijst. Maar hij is niet van plan om akkoorden te sluiten: "Dit land heeft behoefte aan onafhankelijke controle."

Absoluut nul

Rutte zei dat Buma ervoor lijkt te kiezen de oppositierol tot het uiterste door te drijven. De premier voegde eraan toe dat hij in zijn politieke loopbaan altijd goed met het CDA heeft samengewerkt, maar dat de politieke en zakelijke contacten nu "absoluut nul" zijn.

Rutte verwacht dat de komende tien tot twintig jaar geen coalitie meer een meerderheid heeft in beide Kamers.

Democratische taak

Volgens Buma vindt Rutte dat je alleen verantwoordelijkheid neemt als je zijn koers steunt. In een reactie op de kritiek van de premier noemt Buma het de democratische taak van een oppositiepartij om kritisch te beoordelen of de regering zijn werk goed doet. "Kennelijk irriteert dit de premier, maar zo werkt onze democratie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl