De Astana-ploeg in de laatste etappe van de Tour de France met winnaar Vincenzo Nibali (gele trui)
NOS Wielrennen

Astana werkt nog steeds met 'ontslagen' ploegleider

Dimitri Sedoun is nog steeds ploegleider bij Astana. Hij is op dit moment actief in de Ronde van Langkawi. En dat is opmerkelijk te noemen. Eind vorig jaar zette de Kazachse wielerfederatie Dimitri Sedoun aan de kant. Hij was de baas van de opleidingsploeg van Astana en moest het veld ruimen vanwege de reeks aan dopinggevallen binnen de belofteploeg. In korte tijd werden daar drie renners betrapt. Sedoun werd daarvoor mede verantwoordelijk gehouden.

Op papier zijn de opleidingsploeg van Astana en de profploeg twee gescheiden werelden. Maar die grens is lastig te bepalen, omdat Aleksander Vinokoerov, de baas van het grote Astana, wel besloot de opleidingsploeg tijdelijk te schorsen.

Astana ontkende vorig jaar dat Sedoun ook actief was bij de profploeg, maar op de website van de ploeg stond Sedoun wel afgebeeld onder het kopje 'personeel'. Tijdens de voorbereidingen op het huidige seizoen, gaf kopman Vincenzo Nibali nog toe aan Cyclingnews.com dat Sedoun weg was bij de ploeg. Dat blijkt nu dus toch anders te liggen.

Licentiecommissie doet onderzoek

De internationale wielerbond UCI heeft aan de licentiecommissie gevraagd de WorldTour-licentie van Astana in te trekken. Een onderzoek door de Universiteit van Lausanne en bewijs van de Italiaanse justitie zouden hebben bewezen dat Astana zich niet aan de regels houdt die de UCI aan wielerploegen optrekt. Wanneer de licentiecommissie uitspraak doet, is vooralsnog onbekend.

Dmitri Sedoun

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl