Eline Hensen / Waternet

Autobanden, ijzer en bommen: niet meteen dingen die je verwacht op de bodem van een rivier. Toch is dat maar een greep van wat baggeraars de afgelopen vier jaar uit de Vecht tussen Utrecht en Muiden hebben gehaald.

"Je kunt het zo gek niet bedenken", zegt Pieter Kruiswijk van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht over wat er nog meer in de rivier lag. "Al het denkbare is erin gegaan." Zo vonden baggeraars ook ​gesloten brandkasten ("we hoorden later dat er paspoorten in zaten") en vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. "Die zijn afgeworpen met de bedoeling om de spoorbrug in Weesp te vernietigen", aldus Kruiswijk. 

Het uitbaggeren van de Vecht was het grootste baggerproject ooit in Nederland. Over een lengte van 42 kilometer is 2,4 miljoen kuub vervuild slib uit de rivier gehaald. Daar kwam 22.000 ton aan afval en archeologische vondsten bij.

Maar we hebben niet een schat gevonden waarmee we dit megaproject konden betalen.

Pieter Kruiswijk, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Het leeuwendeel van de 'vangst' was waardeloos. "Maar we hebben ook hele mooie dingen naar boven gehaald", zegt Kruiswijk. Het topstuk is volgens hem een Karolingisch zwaard van meer dan duizend jaar oud. Het werd in 2013 gevonden tussen Nigtevecht en Maarssen. "Dat zwaard is gewoon in het water gegooid. Gelukkig hebben wij het gevonden."

Eigendom

Andere bijzondere vondsten waren het hoofd van een Romeins standbeeld en een ruwe molensteen uit de 12e eeuw. "Dat is nu allemaal eigendom van de provincie", zegt Kruiswijk. "Als er een verhaal bij zit, wordt het gearchiveerd. Maar we hebben niet een schat gevonden waarmee we dit megaproject konden betalen."

Het baggerteam deed soms ook lugubere vondsten. Zo werd in 2012 bij Muiden een autowrak met de stoffelijke overschotten van twee vrouwen gevonden. Zij werden sinds 2007 vermist. "Een nare vondst, en voor de betrokkenen heel ingrijpend", zegt Kruiswijk. "De andere kant is dat je de familie wel zekerheid kunt geven over wat er is gebeurd."

Het baggerproject wordt morgen officieel afgesloten. In Muiden, Weesp, Loenen en Maarssen worden kunstwerken onthuld en in Nieuwersluis is 's avonds een lichtshow.

STER reclame