NOS Nieuws Binnenland

Automobilist vaak slaperig achter het stuur

Slaperig achter het stuur

Ruim een kwart van de automobilisten zit wel eens slaperig achter het stuur van de auto of de vrachtwagen. Daarvan noemt één op de tien het risicovol om deel te nemen aan het verkeer. 

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO) op basis van een enquête onder 1500 autobestuurders. Bijna de helft van de automobilisten weet dat slaperigheid het rijgedrag negatief kan beïnvloeden. De NSWO vermoedt dat slaperigheid achter het stuur leidt tot een hoger risico op eenzijdige ongelukken, vooral in de vroege ochtenduren. "Mensen die bijvoorbeeld net uit een nachtdienst komen kunnen beter niet slaperig in de auto stappen", zegt Hans Hamburger, slaapdeskundige en voorzitter van de NSWO. 

Stoppen met rijden

Volgens het onderzoek zijn symptomen van slaperigheid achter het stuur: vaker dan normaal met de ogen knipperen, dagdromen of een stuk weg vergeten, moeite hebben om de ogen open te houden en moeite met het aanhouden van een regelmatige snelheid. 

Slaperige bestuurders gaan ervan uit dat de vermoeidheid tijdens het rijden wel verdwijnt. Populaire methoden om wakker te blijven zijn een raampje open doen, de muziek harder zetten of praten met een passagier. Maar dat zijn volgens Hamburger is er maar één methode echt aan te raden: "stoppen, gewoon stoppen met rijden". 

STER reclame