Koning opent BioWarmteCentrale

Aangepast op
Willem-Alexander krijgt uitleg over de werking van de centrale ANP
Geschreven door
Karin Alberts
Verslaggever

Koning Willem-Alexander heeft de BioWarmteCentrale de Purmer in Purmerend geopend. Deze centrale voorziet 25.000 huishoudens van warmte. In de vier oranje gekleurde ketels die in de fabriekshal staan, wordt jaarlijks 100.000 ton houtsnippers verbrand.

Staatsbosbeheer levert de houtsnippers. "Het is resthout uit het reguliere onderhoud van bossen. Vooral takken en toppen van bomen", licht directeur Gijs de Man toe.

Vrachtwagens leveren de snippers af in de fabriek. Gigantische bergen snippers van 10 meter hoog liggen dampend te wachten tot een van de grijparmen ze in de trechters richting oven laten vallen.

Koning Willem-Alexander opent biowarmtecentrale

Nederlandse bossen

"Dit hier is genoeg voor een week stadsverwarming", wijst De Man.

Een hal verderop opent hij een luikje onderin de oven en laaien de vlammen hoog op achter het glas. "Het vuur in de ovens verwarmt de lucht tot 600 graden Celsius. Die hete lucht stijgt op en bovenin de oven loopt een fijnmazig netwerk van buizen vol water. Zo wordt het water van de stadsverwarming verwarmd."

Volgens De Man besloot de koning in te gaan op het verzoek om de centrale te openen, omdat de centrale enkel hout uit Nederlandse bossen gebruikt en omdat duurzame energie opgewekt uit biomassa zijn belangstelling heeft.