De dalai lama
NOS Nieuws

China: dalai lama moet reïncarneren

De Chinese regering vindt dat de dalai lama moet reïncarneren na zijn dood. De geestelijk leider heeft gesuggereerd dat hij na zijn dood misschien wel niet terugkeert in een ander lichaam, om het de Chinese bezetters van zijn land moeilijk te maken.

De Chinese gouverneur van Tibet spreekt schande van die opmerkingen. "Dit zijn godslasterlijke uitspraken over het Tibetaanse boeddhisme. Hij kan helemaal niet zeggen dat hij niet reïncarneert. Geen enkele Tibetaanse boeddhist accepteert dat. We moeten de geschiedenis en dit geloof respecteren."

Het communistische regime is officieel atheïstisch maar staat oogluikend sommige religies toe. Wel wil de centrale overheid dan een grote vinger in de pap houden: zo eigent de overheid zich het recht toe om katholieke bisschoppen aan te wijzen.

Verdwenen lama

In 1995 raakte de Chinese overheid in conflict met boeddhistische gelovigen over de reïncarnatie van de panchen lama, de op een na hoogste leider van het geloof. Toen monniken een jongen aanwezen die kort na de dood van de vorige lama was geboren, werd het kind onmiddellijk vastgezet door China. Er is sindsdien niets meer van hem vernomen.

Om een soortgelijke machtsstrijd te voorkomen, dreigde de 79-jarige dalai lama recentelijk dat hij misschien wel helemaal niet herboren zou worden. Als hij daar wel voor zou kiezen, dan zou dat zeker buiten het bereik van de Chinese overheid gebeuren, zei hij verder.

Bij

Een andere Chinese functionaris steekt de draak met die uitspraak. "Het ene moment wordt hij een buitenlander, dan weer een vrouw. Als je hem een pot honing geeft, zal hij je vertellen dat hij als bij terugkomt", zei Zhu Weiqun, voorzitter van de commissie voor geloofszaken van het Chinese parlement.

De premier van de Tibetaanse regering in ballingschap zegt dat China zich helemaal niet moet bemoeien met religieuze zaken. "Het is een beetje alsof Fidel Castro zegt dat hij de volgende paus gaat aanstellen en dat alle katholieken die dan moeten volgen. Belachelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl