Henk Kamp en Jan-Kees Wiebenga NOS

Eind volgende week wordt de opvolger van oud-minister Opstelten op het ministerie van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt, vertellen Haagse bronnen aan de NOS. Volgens de bronnen ligt nog niets vast, maar er gaan wel hardnekkige geruchten.

De VVD is op zoek naar een politiek zwaargewicht van buiten de politiek. Raad van State-lid Jan-Kees Wiebenga voldoet volgens velen aan het 'gewenste profiel'. Wiebenga was lid van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Europees Parlement, maar nog nooit van een kabinet. 

Hij schreef als voorzitter van de integriteitscommissie van de VVD het rapport over Kamerlid Verheijen, dat leidde tot diens opstappen. 

Doorschuiven

Als tweede optie wordt genoemd het 'doorschuiven' van minister Kamp van Economische Zaken naar Veiligheid en Justitie. Het gerucht dat oud-minister van Economische Zaken Jorritsma dan in haar voormalige functie terugkomt naar Den Haag, wordt door geen van de bronnen bevestigd.

Kamp is geen jurist. Bij deze optie krijgen de twee nieuwe bewindspersonen naar verluidt een andere taakverdeling dan Opstelten en Teeven. Kamp neemt de portefeuille veiligheid onder zijn hoede en Kamerlid Ard van der Steur, wel jurist, krijgt als staatssecretaris de portefeuille justitie.

Een andere naam die wordt genoemd als opvolger van Teeven is die van Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff, VVD-woordvoerder over jihadisme, terrorisme en de veiligheidsdiensten. Hij is ook campagneleider.

Het gasdossier

Als minister Kamp doorschuift, moet zijn opvolger voldoen aan het profiel "warm en menselijk". Want, is de redenatie, veel VVD-bewindspersonen hebben al een behoorlijk 'strenge' signatuur. En dat profiel is ook nuttig en door de achterban gewenst voor de contacten met Groningen over het gasdossier. 

De benoeming van de nieuwe bewindspersonen is volgens politiek verslaggever Wilma Borgman niet voor niets gepland na de verkiezingen op 18 maart: "Als ik gevraagd zou worden als nieuwe minister zou ik ook willen weten waar ik instap: een politiek stabiele situatie of drijfzand."

Daarom wordt iemand gezocht die geen bloeiende of beginnende carrière hoeft op te zeggen. Want het kabinet zit nog maximaal twee jaar, het takenpakket is ingewikkeld, het afbreukrisico groot. En, zo klinkt het, de politieke toekomst blijft onzeker. 

Geloofwaardig

Van der Steur en Dijkhoff waren maandag overigens betrokken bij de gesprekken op het ministerie en de conclusie dat Opstelten niet verder kon als minister.

Opstelten en Teeven maakten maandagavond bekend dat zij hun ontslag hadden ingediend bij de koning. Opstelten vond dat hij niet kon aanblijven, omdat hij de Tweede Kamer had verteld dat er geen betalingsgegevens op zijn ministerie waren van de 'Teevendeal' met drugscrimineel Cees H. Die bleken er toch wel te zijn.

Teeven vond dat hij hierdoor niet meer geloofwaardig kon werken als staatssecretaris.

STER reclame