NOS Schaatsen

Knegt wil op mondiaal niveau de ban breken

'Jager' Knegt nu zelf opgejaagd

Een podiumplaats in het eindklassement van de WK shorttrack. Dat is de inzet van Sjinkie Knegt voor het toernooi dat vrijdag in Moskou van start gaat. "En dan het liefst zo hoog mogelijk", zegt de Fries strijdvaardig.

De voorbije WK's eindigde Knegt respectievelijk als 6de, 5de en 8ste in het klassement. "Na drie jaar topacht wil ik nu een keer op het eindpodium staan. Maar ik heb het hele jaar nog geen wereldbekerwedstrijd gewonnen. Dus het zou al mooi zijn als ik in ieder geval op één afstand de beste ben."

Wereldtop

Want mondiaal gezien is Knegt nog niet gelukt wat hem op Europees niveau al wel is gelukt: winnen. Zoals bij de afgelopen EK in Dordrecht. In januari rekende hij onder anderen af met de Russen Viktor An en Semen Jelistratov.

Waarom dat op wereldbekerniveau nog is gelukt, weet Knegt niet. "De eerste wereldbekers was het een beetje pech, denk ik. Ik werd bijvoorbeeld een keer onderuit gereden in de finale. De laatste wereldbekers liep het gewoon niet zo goed. Dan pak je toch nog zilver en brons. Ook niet slecht, maar het kan beter.”

"Ik denk dat ik wel wereldtop ben. Maar het moet allemaal net even op zijn plaats vallen. Dat gebeurt elke keer net niet, en dat is ontzettend jammer."

Frustratie

Volgens bondscoach Jeroen Otter is het frustrerend voor Knegt dat het op het hoogste podium nog niet wil lukken. "Het heeft te maken met een klein stukje vertrouwen. En soms liggen die wedstrijden zo dicht bij elkaar. Al die kampioenen, van al die toplanden. Je praat over millimeterwerk. Er wordt gewonnen of verloren op honderdsten of soms duizendsten van seconden."

Knegt rekent erop dat An en Jelistratov ook in Moskou zijn belangrijkste concurrenten zijn. "Ik denk dat zij de grote favorieten zijn in eigen land. Ik ga er alles aan doen om met die mannen de strijd aan te gaan", zegt Knegt.

Naast de Russen zal 'de schicht uit Bantega' ook op zijn hoede moeten zijn voor de Zuid-Koreanen Kwak Yoon-gy en Sin Da-Woon, de Chinees Wu Dajing en Charles Hamelin uit Canada.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl