ANP
NOS Nieuws

Dijsselbloem: ABN Amro zeker 15 miljard waard

Minister Dijsselbloem denkt dat ABN Amro zeker 15 miljard euro oplevert, als de staat de bank verkoopt. Dat is hetzelfde bedrag dat hij anderhalf jaar geleden noemde toen het kabinet bekendmaakte dat de bank in principe weer naar de beurs gaat. De staat heeft zo'n 22 miljard in ABN Amro geïnvesteerd.

Dat hij nog altijd uitgaat van 15 miljard zei hij op een speciale persconferentie voor jonge journalistjes. Zestig kinderen uit groep 7 en 8 die voor een schoolkrant of -site schrijven, mochten hem een half uur alles vragen.

Week van het Geld

De 'kinderpersconferentie' van Dijsselbloem was in het kader van de Week van het Geld. Die is vijf jaar geleden in het leven geroepen om kinderen te leren omgaan met geld. Om de minister het vuur na aan de schenen te leggen, kregen de scholieren vooraf een workshop interviewen van RTL-journalist Frits Wester. Zijn advies: "vraag goed door!"

De leerlingen hadden vragen over de economie, de begroting en de crisis in Griekenland. Ze wilden ook weten waarom de overheid nog steeds meer geld uitgeeft dan er binnenkomt en of Dijsselbloem zelf als kind spaarde ("ik vond het leuk om te sparen").

Dijsselboem: ik vond het leuk om te sparen

Een jongen vroeg of hij ook was opgestapt als hij de Tweede Kamer onjuist had geïnformeerd, zoals Dijsselbloems collega Opstelten maandag deed. "Daar had ik nog niet over nagedacht. Maar ik denk dat ik in die positie hetzelfde had gedaan", antwoordde de minister.

Lachen

Er viel bij de kinderpersconferentie ook genoeg te lachen, bijvoorbeeld toen Dijsselbloem werd gevraagd of hij het leuk vindt als hij in LuckyTV op de hak wordt genomen ("Altijd!"). Tot slot kreeg hij een vraag over de veestapel die hij thuis houdt. "Onze varkens hebben een heerlijk leven", zei Dijsselbloem. "Maar uiteindelijk belanden ze in mijn vriezer."

 • ANP
  Zestig kinderen uit groep 7 en 8 mochten de vragen stellen
 • ANP
  Na afloop waren er nog meer interviews...
 • ANP
  ...konden kinderen handtekeningen vragen...
 • ANP
  ...en werd een groepsfoto gemaakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl