Pluimveebedrijf waar vogelgriep is geconstateerd

Pluimvee van een bedrijf in Barneveld is besmet met vogelgriep. Het ministerie van Economische Zaken heeft de gemeente Barneveld daarover ingelicht.

De 30.000 legkippen op het bedrijf worden vandaag geruimd, ook al heeft onderzoek aangetoond dat het gaat om het H7N7-virus, een milde variant van vogelgriep.

De ruiming is noodzakelijk, zegt het ministerie, omdat de milde variant kan muteren tot een hoog besmettelijk en voor kippen dodelijk virus. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de ruimingsoperatie uit. 

In een zone van ruim een kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen dit gebied liggen zeventien pluimveebedrijven. Die worden ook onderzocht op vogelgriep, morgen of zaterdag wordt daarvan het resultaat verwacht.  

Ophokplicht

In het gebied waar het vervoersverbod geldt is ook een ophokplicht voor pluimvee van kracht. Hobbyboeren mogen hun kippen nog wel buiten laten lopen. De maatregel geldt voor drie weken. 

LTO Nederland, de belangenbehartiger voor de land- en tuinbouw, pleit voor een ophokplicht in een straal van 3 tot 5 kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld.

Vorig jaar

In november 2014 werd bij diverse bedrijven vogelgriep vastgesteld. Toen ging het om de H5N8-variant. Onder meer in Zoeterwoude, Ter Aar en Hekendorp werden tienduizenden kippen geruimd. 

STER reclame