NOS Nieuws

NFI: oplossen misdrijven niet in gevaar

NFI: oplossen misdrijven niet in gevaar

De bezuinigingen bij het Nederlands Forensisch Instituut brengen het opsporingswerk niet in gevaar. Dat zei directeur Woittiez in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens hem gaat het NFI niet minder doen, maar anders werken.

Het NFI wil geld besparen door een aantal specialistische onderzoeksmethoden te schrappen. Het gaat om verf-, haar- en handschriftonderzoek. Volgens critici komt het oplossen van misdrijven hierdoor in gevaar.

Linda de Mol

Woittiez is het daar niet mee eens. Hij toonde in de Kamer een foto van Linda en John de Mol die de afgelopen jaren werden afgeperst door een man die dreigbrieven verstuurde en ook een taart liet bezorgen.

De geruchtmakende zaak werd niet opgelost door het handschrift in de brieven te analyseren, zei de NFI-directeur. Maar de afperser liep tegen de lamp door het DNA-spoor op de gebaksdoos. "Ik denk dat DNA-onderzoek het verhaal is van de toekomst."

Hij wijst erop dat door middel van nieuwe technieken steeds meer informatie uit DNA-sporen kan worden gehaald, zoals de haarkleur van een verdachte of slachtoffer. "Je ziet dat de nieuwe technieken de oude technieken gaan inhalen."

De afperser van de familie De Mol werd niet opgespoord door handschrift- maar door dna-onderzoek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl