Poolse en Amerikaanse militairen tijdens een oefening in Drawsko Pomorskie vorige maand EPA

Polen wil kruisraketten en meer oefeningen

tijd van publicatie

Polen wil zijn nieuwe onderzeeërs uitrusten met Tomahawk-kruisraketten. Minister van Defensie Tomasz Siemoniak wil die kopen van de Amerikanen, meldt het persbureau Reuters.

Kruisraketten zijn bestuurbare, vliegende bommen. Ze worden vaak vanaf onderzeeërs of marineschepen afgeschoten en zijn sinds de jaren 80 in gebruik. Polen wil zijn slagkracht ermee vergroten, met het oog op de oplopende spanning met Rusland.

Warschau wil verder een aantal oefeningen doen waaraan niet alleen militairen, maar ook de nationale, regionale en lokale overheden deelnemen. De 'stresstesten' moeten in het hele land worden gehouden in de tweede helft van dit jaar.

Gecoördineerde campagne

In een interview met Reuters zegt het hoofd van het Nationale Veiligheidsbureau, generaal Koziej, dat Polen nu al het doelwit is van Russische agressie via internet en media. Hij spreekt van een informatie-oorlog op tv- en radiozenders, internetkanalen en sociale media. "Het zijn geen spontane, individuele activiteiten, het is een georganiseerde en gecoördineerde campagne."

In Polen worden dit jaar ook NAVO-oefeningen gehouden, waaraan zo'n 10.000 militairen meedoen. De helft daarvan bestaat uit militairen van de nieuwe snelle interventiemacht die de NAVO heeft opgericht.

Grenzen

Polen werd lid van de NAVO in 1999. Gezien de annexatie van de Krim en de Russische steun aan opstandelingen in Oekraïne denkt Warschau dat Rusland zijn positie in Oost-Europa wil versterken. 

De grenzen van Polen zijn in de loop van de geschiedenis vaak veranderd, mede door toedoen van Rusland. Het gebeurde voor het laatst na de Tweede Wereldoorlog.

STER Reclame