Onderzoekers van het NFI onderzoeken een haarplaatje tijdens een haaronderzoek
NOS Nieuws

'Bezuinigingen NFI brengen opsporing in gevaar'

Ondanks bezwaren van het personeel wil het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk toch een aantal specialismen afstoten. De directie wil geld besparen door verf-, haar- en handschriftonderzoeken te schrappen.

De directie redeneert dat de onderzoeken te duur zijn en de markt ze kan overnemen. Externe deskundigen waarschuwen dat het oplossen van misdrijven in gevaar kan komen als het NFI deze plannen doorzet. Eerder kwam ook de ondernemingsraad van het NFI met zo'n waarschuwing.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft besloten dat het NFI de komende jaren moet bezuinigen. In 2018 krijgt het instituut ruim 9 miljoen euro minder dan in 2013. Door de kleine specialismen af te stoten, hoopt de directie van het NFI de jaarlijkse uitgaven flink te kunnen terugschroeven. Daarbij is de gedachte dat de Nationale Politie of commerciële partijen de onderzoeken kunnen overnemen.

NFI stoot specialismen af, ondanks verzet

Waarschuwingen

Deskundigen waarschuwen dat met de bezuinigingen waardevolle kennis verloren kan gaan. Volgens hoogleraar criminologie Ton Broeders zijn de onderzoeken financieel niet aantrekkelijk genoeg voor bedrijven om over te nemen.

Daarnaast zijn de huidige specialisten allemaal in de praktijk van het NFI opgeleid. Volgens Broeders is het onduidelijk wie uiteindelijk voor nieuwe deskundigen zou kunnen zorgen. Broeders was jarenlang hoofd onderzoek bij het NFI. Uiteindelijk richtte hij een commercieel forensisch instituut in Maastricht op.

Werk naar werk

Op de afdelingen van het NFI waar klappen vallen zijn de specialisten al geïnformeerd. Ze hebben een brief gekregen waarin staat dat ze met een voorbehoud in aanmerking komen voor een zogenaamd werk-naar-werktraject.

De Tweede Kamer moet de bezuinigingsplannen nog wel goedkeuren.

Hoorzitting

Vandaag houdt de Kamer een hoorzitting op initiatief van de SP en het CDA. De directie van het NFI schuift daarbij aan, maar ook externe deskundigen nemen eraan deel. De Kamer debatteert volgende week over de bezuinigingsplannen van het NFI.

Het NFI wil pas na de hoorzitting een toelichting geven over de geplande inkrimping.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl