NOS Nieuws

China lijkt beloofde land voor provincies

Bedrijfsleven blij met handelsreizen provincie

China is in trek bij de Nederlandse provincies. Bestuurders van alle provincies hebben het land de afgelopen vier jaar bezocht in het kader van handelsmissies. Andere landen kwamen nauwelijks aan bod.

De regionale omroepen en de NOS vroegen de provincies naar de kosten van al hun buitenlandse reizen in de afgelopen vier jaar. We kregen informatie van negen van de twaalf. Daaruit blijkt dat aan die reizen substantiële bedragen zijn uitgegeven.

Bevriend

Noord-Brabant heeft aan reizen naar China het meest uitgegeven: ruim 77.000 euro, verdeeld over vijf reizen. De Brabanders zijn al twintig jaar bevriend met de provincie Jiangsu.

Ook bestuurders van Zuid-Holland en Gelderland gaan graag naar het Verre Oosten. Zuid-Holland gaf in vier jaar tijd 43.000 euro uit aan reizen naar China. Gelderland had de afgelopen bestuursperiode 53.000 euro per jaar beschikbaar voor de relatie met China. Daar werd zelfs een parttime Chinees-Engelse medewerker voor aangenomen.

Groningen spendeerde relatief het meest aan China: van het totale reisbudget van 21.000 euro werd 17.000 euro uitgegeven aan één handelsmissie met de Kamer van Koophandel naar China.

Europa

De meeste andere reizen van gedeputeerden zijn binnen Europa. Vaak zijn het functionele reizen, bijvoorbeeld omdat een gedeputeerde betrokken is bij een overleg over de Waddenzee of dat men in een stad denkt iets te leren over de organisatie van het openbaar vervoer.

Noord-Brabant timmert erg aan de weg met buitenlandse reizen. De provincie gaf er de afgelopen vier jaar bijna 200.000 euro aan uit, net zoveel als Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Friesland en Zeeland bij elkaar.

  • 'In China stelt men dat zeer op prijs'
  • NOS
    Onder meer een delegatie van de provincie Zuid-Holland reisde af naar China

Van alle provincies besteedde Zeeland overigens het minst aan buitenlandse reizen: voor samen nog geen 10.000 euro werden tien trips gemaakt. De Zeeuwen gingen van dat geld ook naar China. Voor slechts 4100 euro waren drie collegeleden een week in Changchun.

Deuren openen

China is zo populair omdat de provincies er deuren kunnen openen voor het bedrijfsleven. Die kunnen relaties leggen en contracten afsluiten. Het is niet helemaal duidelijk in welke mate dat lukt. Verschillende onderzoeken geven aan dat aanwezigheid van provinciebestuurder werkt, maar er zijn geen harde cijfers over meer omzet of banen als gevolg van de missies naar China.

Opvallend is dat buiten China in het kader van de handel vrijwel geen andere landen worden bezocht. Utrecht is de enige provincie die ook reizen onderneemt naar India en Japan.

Uit de opgave van de reiskosten is ook af te leiden dat de bestuurders uit Flevoland met gemiddeld 655 euro per reis het goedkoopst uit zijn, gevolgd door Friesland met gemiddeld 781 euro. Een dienstreis van Noord-Brabant is gemiddeld het duurste: 5.867 euro per trip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl