IMF-president Christine Lagarde
NOS Nieuws

'Oekraïne moet iedere keer aan onze eisen voldoen'

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

  • Arjen van der Horst

    Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

Het IMF besloot vandaag dat Oekraïne een nieuwe lening krijgt van 17,5 miljard dollar. Het bedrag hoort bij een vierjarig aanpassingsprogramma voor Oekraïne. NOS-correspondent Arjen van der Horst sprak er in Washington over met de Nederlandse IMF-bewindvoerder Menno Snel.

Wat houdt dit nieuwe programma precies in?

De vergadering bouwt voort op eerdere afspraken die we vorig jaar met Oekraïne hebben gemaakt. Vandaag overleggen we over de eerste aanpassingen. De situatie in het land is de afgelopen maanden verslechterd en het idee is dat we met dit programma beter kunnen inspelen op de huidige stand van zaken.

Welke maatregelen moeten er getroffen gaan worden?

Dit is een groot financieringsprogramma, waarin het IMF leningen gaat verstrekken aan Oekraïne. We spreken hier over een totaal van 17,5 miljard dollar over een periode van vier jaar. Oekraïne moet iedere keer aan onze eisen voldoen voordat ze weer een deel van het geld krijgen.

Wat houden deze eisen in?

Belangrijk is vooral dat Oekraïne het vertrouwen moet terugwinnen van de financiële markten. Daarnaast moet Oekraïne in staat zijn om de economie weer op te bouwen zodat er een normale groei kan plaatsvinden de komende jaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bestrijden van corruptie.

Hoe uitvoerbaar zijn deze plannen gezien de oorlog in het oosten?

De toekomst zal het uitwijzen. Wij denken dat het een realistisch programma is, maar er zijn veel risico’s. Het zal niet makkelijk worden voor de autoriteiten om alles wat we van ze vragen uit te voeren. De regering is echter volledig bereid mee te werken. Dat moet ook, anders gaat het niet lukken.

Hoe speelt u in op de onvoorspelbaarheid van de separatisten?

Wij hebben niet in de hand hoe het conflict in het oosten zich ontwikkelt. We gaan ervan uit dat er geen verdere escalatie komt. Als dat wel gebeurt, is dat een risico voor het programma.

Is de lening van het IMF verbonden aan de huidige wapenstilstand?

Nee, wij kunnen als IMF geen politieke voorwaarden stellen, maar de wapenstilstand is zeker positief. Men lijkt zich aan de afspraken te houden en dat is gunstig voor de haalbaarheid van het programma.

Hoe aannemelijk is het dat Oekraïne alles gaat terugbetalen?

De kans is heel groot dat Oekraïne alles terugbetaalt, anders zou het IMF die leningen niet mogen verstrekken. Oekraïne heeft een toekomst, het land is namelijk niet failliet. Wij geloven dat er een zelfvoorzienende economie opgebouwd kan worden. Een belangrijk element daarvoor is dat er weer vertrouwen in het land komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl