De pakjes zien er allemaal hetzelfde uit, op de naam van de fabrikant na
NOS Nieuws

Groot-Brittannië bant reclame van sigarettenpakjes

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met een wet die kleuren en logo's op sigarettenpakjes verbiedt. De maatregel werd met een grote meerderheid aangenomen: 367 parlementsleden stemden voor de wet, 113 tegen.

Fabrikanten moeten daardoor vanaf volgend jaar een standaard sigarettenpakje gebruiken. Die pakjes zien er allemaal hetzelfde uit, op de naam van de fabrikant na. Ook staan er foto's op van aandoeningen die door roken kunnen worden veroorzaakt en gezondheidswaarschuwingen.

Volksgezondheid

Volgens de Britse regering is zo'n pakje goed voor de volksgezondheid. Zo zou onder meer worden voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd gaan roken.

Er is al jaren verzet tegen het standaardiseren van sigarettenpakjes. Vooral de tabaksindustrie is fel tegen de wet, die nog moet worden besproken in het Hogerhuis.

Niet de eerste

Groot-Brittannië is niet het eerste land dat een standaardpakje wil invoeren. Vorige week werd een soortgelijke wet aangenomen in Ierland en in Australië zijn de pakjes al in 2012 ingevoerd.

Ook in Nederland is het antirookbeleid onlangs verder aangescherpt. In de loop van volgend jaar moeten pakjes sigaretten en shag voor zeker 65 procent uit waarschuwingstekens en foto's van aandoeningen bestaan. Volgens de regering is dat een van de manieren om mensen te laten stoppen met roken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl