Dubai
NOS Nieuws

Knoeiende bankiers bij ABN Amro in Dubai

Bij de ABN Amro-bank in Dubai is door bankiers geknoeid met rekeningen. Dubieuze en vooral vermogende Indiase klanten hebben met de hulp van een handvol bankiers honderden verboden zakelijke transacties uitgevoerd. Daarbij zijn op grote schaal de regels tegen witwassen, criminaliteit en terrorismefinanciering ontdoken.

De zes betrokken bankiers zijn inmiddels ontslagen en de relatie met een twintigtal klanten is beëindigd. Dat meldt het Financieele Dagblad. Een woordvoerder van ABN Amro bevestigt de malversaties en genomen maatregelen.

Een klokkenluider maakte vorig jaar zomer melding van de misstanden. Vervolgens heeft ABN Amro onderzoek gedaan en informeerde ook de toezichthouders in Dubai en Nederland. De financiële toezichthouder in Dubai, de Dubai Financial Services Authority (DFSA), heeft ABN Amro gesommeerd volledige opening van zaken te geven over de handelwijze van bankiers, de klanten en de transacties.

Niet eerste keer

De fraude komt voor ABN Amro op een heel vervelend moment. De staatsbank bereidt zich voor op een beursgang later dit jaar.

Het is niet de eerste keer dat ABN Amro met fraude kampt in Dubai. In 2005 kreeg de bank een boete van 67 miljoen euro voor het jarenlang overtreden van anti-witwasregels en ontduiken van sancties tegen terrorismelanden als Iran en Libië.

De top van de bank, waaronder Rijkman Groenink en Tom de Swaan, gaven 1 miljoen euro terug van de bonus die ze gekregen hadden. De bank beloofde daarna van alles te doen om de interne controle te verscherpen en stelde een speciale functionaris aan die de naleving van regels in de gaten houdt.

ABN Amro zit al jaren in Dubai, een belangrijk financieel centrum. ABN doet vermogensbeheer voor rijke klanten en de financiering van diamanthandel, olie en andere grondstoffen, een belangrijke internationale activiteit van ABN. Bij het kantoor werken ongeveer 100 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl