1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Japan liet elf asielzoekers toe in 2014

Japan heeft vorig jaar aan bijna twee keer zo veel mensen asiel verleend als in 2013. De toename was in absolute aantallen echter niet spectaculair: in 2013 werden zes asielaanvragen goedgekeurd, in 2014 elf.

Japan, de derde economie van de wereld, staat al jaren bekend om zijn strenge asielbeleid. Het land wordt wel steeds populairder. Vorig jaar vroeg een recordaantal van 5000 mensen asiel aan. Slechts elf aanvragen, dus zo'n 0,2 procent, werden toegewezen. Wereldwijd is dat gemiddeld 32 procent.

Schande

Juristen en activisten spreken schande van de lage aantallen in Japan. Het land doet volgens hen niet genoeg om vluchtelingen te beschermen. Er zijn nauwelijks voorzieningen voor huisvesting en het systeem voor het aanvragen van een verblijfsvergunning deugt niet, zeggen ze.

Een woordvoerder van de Japanse autoriteiten wijst erop dat veel asielzoekers niet om politieke, maar om economische redenen naar Japan komen. "In landen als Nepal en Sri Lanka denken veel mensen dat ze in Japan wel een baantje kunnen vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl