In 1997 werd het oude schip daar per toeval ontdekt door een archeoloog NOS

Het Romeinse schip De Meern 1 komt weer thuis. Het schip uit de tweede eeuw na Christus wordt vanmiddag op een dieplader heel voorzichtig door Leidsche Rijn gereden en in het paviljoen van het Castellum Hoge Woerd geplaatst.

In 1997 werd het oude schip daar per toeval ontdekt door archeoloog Erik Graafstal. Na jaren van voorbereiding konden archeologen in 2003 beginnen met de opgraving. Het schip is vervolgens ruim tien jaar lang geconserveerd in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad.

Bijzonder

Er zijn 15 van dit soort vondsten gedaan in Duitsland, België en Frankrijk, maar bij geen enkele vondst is het gelukt om het schip compleet te bergen. Volgens Graafstal zijn het schip en de inventaris daarom uniek.

"Met dit schip is overduidelijk iets anders aan de hand dan bij de vorige vondsten", zegt de archeoloog. "Het is door een calamiteit vergaan, mogelijk een stuurfout, mogelijk overlading. We weten het niet precies."

Een tekening van een Romeins schip NOS

"Wat we wel weten, is dat de bemanning niet meer in staat is geweest om de persoonlijke bezittingen en scheepsinventaris van boord te halen", zegt Graafstal. "Vermoedelijk was het schip tijdens zijn laatste missie betrokken bij timmerklussen en onderhoudswerk in opdracht van het Romeinse leger."

Na de zomer gaat Castellum Hoge Woerd open en is het schip te bezichtigen.

STER reclame