NOS Sport

Pim Mulier: grondlegger van Nederlandse sport

150ste geboortedag sportpionier Pim Mulier

Hij wordt gezien als de pionier van de moderne sport in Nederland. Pim Mulier werd vandaag, 10 maart, 150 jaar geleden geboren. Voor verslaggever Ayolt Kloosterboer was dat reden om met sporthistoricus Daniël Rewijk en Herman Opmeer van het Comité Pim Mulier naar Haarlem af te reizen. De stad waar Mulier onder meer de eerste voetbalclub van Nederland oprichtte.

Het cv op sportgebied van Mulier is indrukwekkend. Hij richtte niet alleen de Koninklijke HFC op in 1879, maar ook de eerste tennisclub in 1884. Hij organiseerde de eerste atletiekwedstrijd in Nederland, bestaande uit een sprint en een veldloop, die hij ook meteen zelf won. Hij introduceerde sporten als hockey en cricket in Nederland.

In 1889 richtte Mulier de allereerste sportbond op: de Nederlandsche Voetbal- en Athletische Bond. Maar er is nog meer: een jaar later schaatste Mulier langs elf Friese steden, een tocht die ten grondslag lag aan dé Elfstedentocht. Mulier ontwierp zelf het Elfstedenkruisje. En Mulier bedacht in 1893 een schaatstoernooi met vier afstanden: de WK allround.

Ideale voetbalbobo?

Was Pim Mulier inderdaad de grote pionier die eigenhandig de Nederlandse sportwereld tot stand heeft gebracht? De ideale voetbalbobo? Daniël Rewijk, schrijver van zijn biografie, probeert dat beeld iets te nuanceren. "Hij is niet belangrijk geweest omdat hij dingen als eerste deed, maar omdat hij een bepaalde visie op de sport had."

"Die visie was dat sport een maatschappelijke kracht kan zijn. Daarmee onderscheidt hij zich van zijn tijdgenoten, die in sport vooral een prettig tijdverdrijf zagen voor zichzelf en hun vrienden."

Bob Spaak herdenkt Pim Mulier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl