1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Eddy van der Molen
NOS Nieuws

'Een spontane ontmoeting met de wolf'

"Er zijn al heel veel telefoontjes geweest. Het gaat maar door", vertelt Eddy van der Molen. Vanochtend stond hij in de Eemshaven oog in oog met de wolf, die sinds dit weekend in Nederland is. De beelden die hij maakte, stuurde hij meteen door naar de media.

Verslaggever Karin Alberts zocht hem op op de plek waar hij het dier aantrof. "Het was een spontane ontmoeting met de wolf", vertelt hij. "We waren al op tijd aan het werk, toen we tegen 07.00 uur aan de rechterkant een beest uit het gras zagen komen."

Wolf gespot in de Eemshaven

In eerste instantie dacht Van der Molen dat het om een "heel grote hond" ging, maar dat duurde niet lang.

"Op een gegeven moment stond de wolf stil, op zo'n 4 meter van de auto", schetst Van der Molen. "Dus we konden hem goed zien. Het was een geweldig, bijzonder moment. Uiteindelijk ging de wolf ervandoor toen het verkeer hier op het industrieterrein op gang begon te komen."

Als hij een konijn of haas vangt, dan is het een heel goede wolf.

Jos de Bruin, wolvenkenner

Wolvenkenner Jos de Bruin bevestigt dat het inderdaad de veelbesproken wolf was die vanochtend de Eemshaven aandeed. "Hier heb je een afdruk van een voorpoot van 9 centimeter breed en 10 centimeter lang", vertelt hij. "Maar ik geloof niet dat we hem nog vinden vandaag. Het is toch al een paar uur geleden dat hij hier was."

Volgens De Bruin is het nog een jonge wolf. "Het speelse gedrag dat hij op video's vertoont, maakt duidelijk dat het om een heel jong dier gaat. Wat ook duidelijk is, is dat hij de schuwheid mist, die we het liefst zien bij wilde dieren."

Het is niet duidelijk waar de wolf van leeft. "Als hij een konijn of een haas vangt, is het een heel goede wolf", zegt De Bruin. "Reeën zitten hier in ieder geval genoeg, alleen die kunnen wel heel hard rennen. Schapen kunnen dat bijvoorbeeld niet. En als hij een positieve ervaring heeft met een schaap als prooi, dan pakt hij die eerder."

Ontheffing

Dit weekend werd de wolf voor het eerst gezien in Drenthe en gisteren dook hij op in Groningen. De provincie Groningen heeft een ontheffing afgegeven voor het verdoven van de wolf. Als het dier in bewoond gebied blijft, zal hij worden gevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl