Hans Vrakking
NOS Nieuws

Oud-hoofdofficier: Teeven is pootje gelicht door de onderwereld

Oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking zegt dat Fred Teeven "pootje is gelicht" door de onderwereld. "Absoluut, daar ben ik van overtuigd." Vrakking was in de tijd dat de 'Teevendeal' in de zomer van 2000 werd gesloten de baas van Teeven.

Vrakking vindt het merkwaardig dat er juist nu door advocaten "met het papiertje wordt gewapperd". "Na 15 jaar komt er ineens een advocaat met een bonnetje op de proppen. Teeven heeft door zijn loopbaan de nodige vijanden gemaakt", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het tv-programma Nieuwsuur, dat de informatie over de Teevendeal boven water kreeg, meldde dat advocaten niet de bron waren van de informatie maar dat zij slechts de informatie bevestigden. "De bronnen beroepen zich op journalistieke bronbescherming", verklaarde Nieuwsuur. Vrakking ging daar in het NOS Radio 1 Journaal niet specifiek op in.

Informatie

Vrakking zei verder dat de Teevendeal met Cees H. niet uitsluitend om geld ging, maar ook om informatie. "Dit soort deals heeft natuurlijk twee kanten. De ene kant is dat de boef iets krijgt, de andere kant is dat hij iets vertelt dat het opsporingsteam graag wil weten. Het OM geeft niet zomaar geld weg. Daar staat wat tegenover."

Het is bekend dat het OM informatie over Johan V. (alias de Hakkelaar) wilde hebben. Die was begin jaren 90 de grote baas van de Octopus-bende, die zich bezighield met grootschalige drugshandel. Cees H. werd door justitie gezien als een van de kopstukken van die bende en zou weten hoe de Hakkelaar aan zijn geld was gekomen.

Vrakking zegt dat hij "kan ontkennen noch bevestigen" dat het ging om informatie over V. De oud-hoofdofficier wijst erop dat hij anders zijn ambtseed geweld aan zou doen.

Hij heeft niets stiekems gedaan.

Hans Vrakking over Fred Teeven

Niets stiekems

Ook Teeven wordt volgens Vrakking door zijn ambtseed gehinderd. "Je kunt niets zeggen, daarmee breng je mogelijk ook mensen in gevaar. Het zou kunnen leiden tot nieuwe liquidaties."

Wat Vrakking betreft had Teeven niet hoeven aftreden. "Hij heeft niets stiekems gedaan. Alles is aan de juiste personen voorgelegd en uiteindelijk is er toestemming voor gegeven. Er is geen geld naar Teeven gegaan, het is allemaal heel eerlijk gegaan. Hij zou wat mij betreft nog steeds staatssecretaris kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl