ANP
NOS Nieuws

Waarom sloot justitie een deal met Cees H.?

Officier van Justitie Fred Teeven sloot een deal met drugscrimineel Cees H. om informatie te krijgen over Johan V., alias de Hakkelaar, schrijft De Telegraaf. Johan V. was begin jaren 90 de grote baas van de Octopus-bende, die zich bezighield met grootschalige drugshandel.

Volgens de krant was Cees H. aanvankelijk de hoofdverdachte in een strafzaak over een groot drugstransport. Hij kreeg daarvoor vier jaar celstraf.

Het 'Kolibrie-team' van justitie, onder leiding van aanklagers Fred Teeven en Martin Witteveen, zag H. ook als een van de kopstukken van de Octopus-bende, schrijft De Telegraaf, en ze probeerden hem over te halen om een deal te sluiten om zo Johan V. in handen te krijgen.

Kroongetuige

Dat lukt volgens De Telegraaf wanneer H. na een mislukte uitbraakpoging uit de gevangenis in de Bijlmer terechtkomt in de zwaarbeveiligde inrichting in Vught. H. lijdt zo onder het strenge gevangenisregime dat hij justitie onder meer vertelt over een ruzie tussen Johan V. en een ander lid van de bende, Ad Karman. De Hakkelaar zou zich niet aan betalingsafspraken hebben gehouden.

Als Karman in februari 1993 wordt gearresteerd, heeft justitie genoeg informatie om hem te verleiden tot de rol van kroongetuige. Dankzij de informatie van H. en Karman weet justitie de Octopus-bende op te rollen.

In ruil voor de informatie ging H. volgens De Telegraaf terug naar een lichter gevangenisregime en kreeg hij zijn vermogen terug met aftrek van 750.000 gulden.

De Hakkelaar

De krant schrijft dat het justitie vooral te doen was om een fikse naheffing voor de Hakkelaar. Ze wilden hem aanvankelijk 540 miljoen gulden laten terugbetalen, dat werd later teruggebracht naar 123 miljoen euro. De procedure om het geld terug te krijgen loopt nog altijd.

Freelance misdaad-verslaggever Hendrik Jan Korterink bevestigt het verhaal in De Telegraaf. Hij berichtte vorige week al dat de deal met Cees H. deel uitmaakt van een grotere ontnemingszaak tegen Johan V., waarmee justitie 123 miljoen euro wilde binnenhalen.

Maar volgens Korterink is daarmee niet alles gezegd. Justitie sloot volgens hem juist met Cees H. een deal, omdat hij de financiële man was van de Octopus-bende en een bedreiging voor de zaak van justitie tegen de Hakkelaar. Als duidelijk zou worden hoe de geldstromen van de drugshandel destijds waren gelopen, zou ook duidelijk worden dat er van die 123 miljoen die justitie van De Hakkelaar wilde plukken op z’n best een schijntje zou overblijven, zegt Korterink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl