Camille Muffat met haar gouden medaille tijdens de tijdens de Spelen van Londen AFP
NOS Sport Sport algemeen

Frankrijk rouwt om omgekomen olympiërs

De Franse sportwereld is geschokt door het overlijden van zwemster Camille Muffat en bokser Alexis Vastine. De twee kwamen om het leven bij een helikoptercrash tijdens opnamen voor het tv-programma Dropped in Argentinië.

De 25-jarige Muffat werd in 2012 olympisch kampioen op de 400 meter vrije slag. Ook veroverde ze in Londen zilver op de 200 meter vrije slag en met de estafetteploeg brons op de 4x200 meter vrij slag. Ze werd vanwege haar olympische prestaties verkozen tot Sportvrouw van het Jaar in Frankrijk.

Muffat was een tijdlang wereldrecordhoudster op de 400 en 800 meter vrij op de kortebaan. Ze kondigde in de zomer van 2014 verrassend aan te stoppen als zwemster. "Misschien maak ik een fout, maar ik denk niet dat ik er spijt van zal hebben", verklaarde Muffat tegenover de Franse sportkrant L'Équipe.

Het brute overlijden van onze landgenoten is een enorm verdrietige zaak

De Franse president Francois Hollande

De 28-jarige Alexis Vastine won op de Olympische Spelen van Peking het brons in het licht weltergewicht. Zijn gevecht in de halve finales tegen de latere kampioen Manuel Felix Diaz verloor hij, omdat de scheidsrechter hem punten aftrok in de laatste ronde. Op de Spelen van 2012 verloor hij in de kwartfinales.

Ook de 57-jarige zeilster Florence Arthaud kwam om bij het ongeluk. Als winnares van onder meer de transatlantische race Route du Rhum, was zij een beroemdheid in Frankrijk. Bij het ongeluk botsten twee helikopters in de lucht tegen elkaar. Geen van de tien inzittenden overleefde het ongeluk. 

"Het brute overlijden van onze landgenoten is een enorm verdrietige zaak", zei de Franse president Francois Hollande in een verklaring. De minister van sport echode die gevoelens: "Ik ben intens bedroefd. De Franse sportwereld heeft drie sterren verloren deze ochtend."

Bokser Alexis Vastine tijdens de kwartfinales op de Olympische Spelen van Peking EPA

Andere sporters ontsprongen dans

Oud-voetballer Sylvain Wiltord, voormalig kunstrijder Philippe Candeloro, oud-zwemmer Alain Bernard, wielrenster Jeannie Longo en snowboardster Anne-Flore Marxer nemen ook deel aan het survival-programma, maar zij waren niet betrokken bij het ongeluk.

Wiltord reageerde op Twitter met afschuw op het nieuws: "Ik ben bedroefd voor mijn vrienden. Ik tril, ik ben geschokt, ik heb er geen woorden voor."

Bernard ontsnapte aan de dood. De olympisch kampioen van 2008 op de 100 meter vrije slag zou eigenlijk ook in één van de helikopters stappen, zo meldt L'Équipe. Omdat die met Bernard erbij te zwaar beladen was, moest hij wachten op een andere helikopter. Dat bleek zijn redding. 

STER reclame